ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του tvxs και του Στέλιου Κούλογλου για σχόλια

από το tvxs

Τα μέτρα συζητούνται εκτάκτως αύριο Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή 3 καθηγητών που υποστηρίζουν ότι θίγονται από σχόλια σε δημοσίευματα μας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με αφορμή τα σχόλια ζητούν την εξαφάνιση και των δημοσιευμάτων. Η δικαστική εμπλοκή θέτει επί τάπητος το θέμα των σχολίων στο Tvxs.

Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται εναντίον του Tvxs, του Στέλιου Κούλογλου και της Ελευθερίας Αλαβάνου η οποία αν και δεν είχε ποτέ αυτή την ιδιότητα παρουσιάζεται ως «υπεύθυνη διαχείρησης της ηλεκτρονικής εφημερίδας»(εννοεί το Tvxs). Αφορούν ένα πρόσφατο δημοσίευμα ( Νέα υπόθεση διαπλοκής στην εκλογή μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης) καθώς και δύο παλιότερα ( Ο αγώνας, ο θάνατος και η δικαίωση του Σ. Αλεξανδρόπουλου και Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου: ξεκινάει η πολύκροτη «δίκη των μεταπτυχιακών«).

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υπογράφουν οι καθηγητές Δημήτριος Κοτρόγιαννος ,Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο πρώτο δημοσίευμα και « συγκεκριμένα, στις 16:38 της 27-10-2009 δημοσιεύθηκε σχόλιο συνταχθέν από άγνωστο άτομο υπό την ηλεκτρονική υπογραφή «sotirelin», το οποίο αναφέρει «Τώρα για την υπόθεση της Πολιτικής Επιστήμης, το συγκεκριμένο Τμήμα είναι βουτηγμένο όσο δεν παίρνει στη διαφθορά. Ο Πρόεδρός του … είναι φυτευτός της κλίκας που έστειλε στο θάνατο τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, που αποτελείτε από τους Λάβδα (τότε αντιπρύτανης σε ηλικία 32 ετών !!!), Κωτρόγιαννο (τότε υπεύθυνος του μεταπτυχιακού που αν δεν είσαι πασπίτης ή δαπίτης δεν μπαίνεις με τίποτα, επίσης μέλος του ΠΑΣΟΚ) και την τότε πρόεδρο του Τμήματος Μενδρινού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αυτά είναι «μεμονωμένα περιστατικά» λαμόγιων … ».

Στην συνέχεια παρατίθενται και μια σειρά άλλα σχόλια τόσο στην συγκεκριμμένη ανάρτηση όσο και σε αυτές που αφορούν την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου και στο τέλος ζητείται η απόσυρση τόσο των σχολίων όσο όμως και των άρθρων .(μπορείτε να διαβάσετε στο διπλανό pdf όλοκληρη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.) Ζητείται επίσης «να απαγορευθεί στην εν λόγω ηλεκτρονική εφημερίδα η ανάρτηση και δημοσιοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο οιουδήποτε κειμένου αφορά τα πρόσωπά μας» με ποινή 10.000 ευρώ κάθε φορά που γίνεται αναφορά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικηγόρος σχολιαστή του Tvxs (όχι στα συγκεκριμμένα άρθρα για την Κρήτη) τηλεφώνησε στον Στέλιο Κούλογλου ζητώντας επιτακτικά την ηλεκτρονική διεύθυνση (ΙΡ) άλλων σχολιαστών που ήθελε να μηνήσει, καθώς όπως υποστήριζε τα σχόλια τους είχαν εξυβρίσει και θίξει την τιμή και την αξιοπρέπεια του πελάτη του.

Το Tvxs αρνήθηκε να παραδώσει τα IP. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε με το όποιο κόστος το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους εφ όσον η έκφραση γνώμης γίνεται με πολιτισμένο τρόπο και χωρίς να παραβιάζονται οι όροι χρήσης του Tvxs αλλά δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να τρέχουμε κατηγορούμενοι στα δικαστήρια για το περιεχόμενο σχολίων για τα οποία –θα πρέπει να σημειωθεί- ευθύνονται νομικά οι συγγραφείς τους.

Είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να αντιδράσουμε στην προσπάθεια λογοκρισίας του περιεχομένου μας με όχημα σχόλια που παραβιάζουν την νομοθεσία. Η προσπάθεια αυτή γίνεται φανερή στην υπόθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου αναμένεται η δίκη των 3 καθηγητών που στρέφονται εναντίον του Tvxs. Σε μια τόσο σημαντική υπόθεση το Tvxs ίσως υποχρεωθεί να σιωπήσει, εξ αιτίας σχολίων. Ζητάμε την συμπαράσταση των φίλων του Tvxs ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο.

Ιδίως μετά απ αυτές τις εξελίξεις – αλλά και πολλά παράπονα για το ύφος και το υβριστικό περιεχόμενο πολλών σχολίων- το Tvxs έχει αναδιαμορφώσει την πολιτική του για τον σχολιασμό. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που θίγουν την προσωπικότητα άλλων ανθρώπων, σχολιαστών ή αναφερόμενων σe αναρτήσεις, αρθρα ή βίντεο, θα αποκρύβονται. Το ίδιο ισχύει για σχόλια που παραβιάζουν τους όρους χρήσης του Tvxs. ΟΙ συγγραφείς τους θα προειδοποιούνται και αν επιμείνουν οι λογαριασμοί τους θα αποκρύβονται.

1 thoughts on “ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του tvxs και του Στέλιου Κούλογλου για σχόλια

Σχολιάστε