Η κυβέρνηση επιτάσσει τους απεργούς – «Ελάτε να μας πάρετε», λέει το σωματείο

από το PressProject

Μπλακάουτ σε όλα τα ΜΜΜ – Οι εργαζόμενοι του μετρό διεκδικούν το στοιχειώδες σε όλο τον δυτικό κόσμο: συλλογική σύμβαση εργασίας – Xατζηδάκης: «Προχωράμε στο μέτρο της επίταξης. (σ.σ.: σε ερώτηση για απολύσεις) Η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο» – Σε αντίδραση στην επίταξη οι στάσεις εργασίας σε λωφορεία, ΗΣΑΠ και Τραμ παρατείνονται πιθανόν έως τις 24.00. Αναμένονται ανακοινώσεις.

601229_10151181607890951_1097188795_n

Σε αντίδραση στην επίταξη οι στάσεις εργασίας σε λωφορεία, ΗΣΑΠ κ Τραμ παρατείνονται πιθανόν έως 24.00′ Αναμένονται ανακοινώσεις (@doleross)

Οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ πρότειναν να ισχύσει η ΣΣΕ μέχρι τον Απρίλιο που κανονικά λήγει, και μέχρι τότε να κάνουν διάλογο. Η Κυβέρνηση αρνήθηκε.

Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες αποφάσισε ο ΟΑΣΑ

Στο πλευρό του Μετρό κλείνει αύριο και ο Προαστιακός
Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη στο μετρό και τα τρόλεϊ -που μέχρι πριν λίγο κινούνταν κανονικά- αποσύρονται από τους δρόμους του λεκανοπεδίου.
Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούν από το πρωί τις προγραμματισμένες τους στάσεις εργασίας (σε ηλεκτρικό και τραμ από 12.00 έως 16.00 – στα λεωφορεία από 11.00 έως 17.00), ωστόσο αναμένονται αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και μετά τις ώρες λήξεις των στάσεων.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την επίταξη των απεργών του Μετρό στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνει και ο Προαστιακός. Αυτή την στιγμή συνεδριάζουν όλα τα σωματεία των ΜΜΜ και απ´οτι φαίνεται όλοι μαζί πάνε για απεργίες καταρχάς 24 ώρες επαναλαμβανόμενες .

Την ίδια στιγμή και σε αντίδραση της κυβερνητικής πολιτικής ο ΟΑΣΑ ο οποίος την ώρα που πραγματοποιούνταν η σύσκεψη στο Μαξίμου βρισκόταν σε Γενική Συνέλευση, εξήγγειλε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οχύρωση των εργαζομένων του του στα αμαξοστάσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι εργαζόμενοι ζητούσαν διάλογο με την κυβέρνηση με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, είχαν πρόθεση να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους».
Συγκεκριμένα, ζητούν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

«Ας έρθουν»

«Ας έρθουν να μας πάρουν, εμείς ταμπουρωνόμαστε εδώ, θα αντισταθούμε» δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό.

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων» δήλωσε ο Χατζηδάκης, ενώ τόνισε ότι στο διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.
«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς»
«Ελάτε να μας πάρετε» ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Σωματείου Αντώνη Σταματόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.

«Η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να πάρει πίσω μέτρο επίταξης και να αρχίσει διάλογο με εργαζομένους καλεί τη κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Kάλεσμα αλληλεγγύης

Πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές, πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις δίνουν ήδη άμεσα ραντεβού συμπαράστασης στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια όπου χτυπά η καρδιά του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει τους απεργούς βρίσκει τους αγωνιζόμενους σε κατάσταση ετοιμότητας, με δηλωμένη την πρόθεσή τους να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους.
Το αμαξοστάσιο βρίσκεται στον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού, στη διασταύρωση με την οδό Λένορμαν. Στην πύλη του αμαξοστασίου πραγματοποιείται ήδη συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Και μια μαρτυρία εργαζόμενου:

«Είμαι ηλεκτρολόγος με 22 χρόνια προϋπηρεσία. Δουλεύω σε βάθος 20 και 30 μέτρων κάτω από τη γη, που υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία. Έχω περάσει λεπτοσπείρωση από ποντίκι. Συντηρώ συστήματα με τάση 20.000 Βολτ, όπου για ένα λάθος μπορείς να γίνεις κάρβουνο. Δουλεύω νυχτερινά και τρεις Κυριακές υποχρεωτικά τον μήνα. Όλα αυτά δεν υπολογίζονται πλέον. Στον βασικό μισθό των 750 ευρώ, δικαιούμαι 150 ευρώ τον μήνα γιατί δουλεύω σε ιδιαίτερες συνθήκες και 110-120 ευρώ για τρεις Κυριακές τον μήνα. Όλα μικτά».

Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό
ΣΥΡΙΖΑ: Πραξικόπημα η επιστράτευση των απεργών του Μετρό
«Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο ‘χακί’ και με ένα νέο ‘πραξικόπημα’ κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με ‘στρατιωτικού’ τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ‘κινεζοποίηση’ τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».
Σχολιάζοντας την απόφαση επιστράτευσης των απεργών του Μετρό, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι «οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.
«Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικής και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει» καταλήγει στη δήλωσή του.
ΚΚΕ: Να παραμείνουν όρθιοι οι απεργοί!
Σε ανακοίνωση για την επίταξη των απεργών του μετρό, το ΚΚΕ τονίζει:
“Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία”.

ΔΗΜΑΡ: «Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s