Ερευνα της VPRC για την «Εφ.Συν.»: Απελπισμένοι από τα κόμματα

από την Εφημερίδα των Συντακτών

Η ανεργία και η φτώχεια θεωρούνται από το 80% τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, όμως στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να τα αντιμετωπίσει, δύο στους τρεις Ελληνες απαντούν «Κανένα»

Του Νίκου Σβέρκου


H έρευνα της VPRC που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφ.Συν.», εκτός των στοιχείων που παρουσιάσαμε στο φύλλο του Σαββάτου, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ποια προβλήματα θεωρούνται από τους πολίτες τα σημαντικότερα, με τα εφαπτόμενα της κρίσης να κερδίζουν πανηγυρικά. Παράλληλα, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να πείθει ικανοποιητικά τους πολίτες για λύσεις, ενώ οι μισοί πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν το πολιτικό σύστημα και δεν τοποθετούνται καν όσον αφορά την κομματική προτίμηση.

 -Συνδεδεμένα με την πολιτική λιτότητας και την ύφεση είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με την έρευνα. Η «ανεργία» αφενός θεωρείται το πιο σημαντικό ζήτημα από το 39,4% των πολιτών, ενώ η απάντηση «Φτώχεια / Μισθοί και Συντάξεις / Οικονομική Κρίση» έρχεται δεύτερη με ποσοστό 38,5%.   Οι δύο αυτές απαντήσεις προηγούνται μακράν των επόμενων, όπως η «Διαφθορά» και η «Ακρίβεια», που συγκεντρώνουν από 6 και 4% αντίστοιχα, ενώ προβλήματα όπως το «Δημόσιο Χρέος», η «Δημόσια Διοίκηση» και η «Υγεία» συγκεντρώνουν κάτω από το 2% των απαντήσεων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, τα οποία η κυβέρνηση, όπως είδαμε, ανήγαγε πρόσφατα σε πρωτεύοντα, συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης από 0,4 έως 0,1%.

 -Αμεσα συνδεδεμένο με την προηγούμενη κάρτα είναι το ερώτημα που τέθηκε στους πολίτες «Αυτό το πρόβλημα που μου αναφέρατε ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα;» Στις απαντήσεις βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να κατέχει τις ιδανικές λύσεις, αφού το 65,4% απαντά «κανένα». Η Ν.Δ. ακολουθεί πολύ χαμηλά με 12,2% έναντι του 7% του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δείχνοντας ότι οι πολίτες που στηρίζουν το κυβερνητικό κόμμα είναι περισσότερο πεπεισμένοι για τα όσα λέει και πράττει το κόμμα τους.   Ακολουθούν η Χρυσή αυγή με 2,2%, οι Αν.Ελλ. και το ΚΚΕ με 1,1 και 1% αντίστοιχα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνουν 0,3 και 0,1% αντίστοιχα, δείχνοντας ότι δεν πείθουν τους πολίτες για την υπευθυνότητά τους.

-Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι το εκλογικό σώμα είναι ουσιαστικά διχασμένο ανάμεσα σε όσους έχουν διαμορφωμένη μια εκλογική προτίμηση και σε όσους, είτε είναι αναποφάσιστοι είτε έχουν επιλέξει την αποχή. Συγκεκριμένα, το 50,1% δίνει κάποια απάντηση για το τι θα ψηφίσει, ενώ το 32,2% δηλώνει πως θα ακολουθήσει την τακτική του Λευκού, Ακυρου ή την Αποχή.   Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται όχι μόνο η δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα, αλλά και μια διάθεση για συνολική άρνηση συμμετοχής με αυτή τη μορφή λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, το 9,3% δηλώνει αναποφάσιστο, ποσοστό σχετικά μικρό, αν αναλογιστεί κανείς τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ   Η έρευνα διενεργήθηκε από τη VPRC για την «Εφημερίδα των Συντακτών», με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, χωρίς κάλπη. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.230 άτομα.

21/01/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s