Χανιά: ανασφάλιστο το 40% των εργαζομένων

Το 40% ξεπερνά στον νομό Χανίων η ανασφάλιστη εργασία, η εκ περιτροπής εργασία, και υπερωριακή απασχόληση στον ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά επαγγέλματα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημήτρης Κορναράκης. Παράλληλα εκτίμησε ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, τον Σεπτέμβρη, η ανεργία στα Χανιά θα εκτιναχθεί άνω του 16%.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κορναράκης: «το Εργατικό Κέντρο Χανίων καθημερινά δέχεται καταγγελίες όχι μόνο από τα Σωματεία αλλά και από μεμονωμένους εργάτες, εργαζομένους οι οποίοι δουλεύουν ανασφάλιστοι ή δουλεύουν πάνω από 8 ώρες, δηλαδή 12 και 13 ώρες ημερησίως και ασφαλίζονται για τετράωρη εργασία ή με εκ περιτροπής εργασία που σημαίνει ότι δουλεύουν ένα μεροκάματο την εβδομάδα και 3-4 κατά περίπτωση τον μήνα».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Η κατάσταση αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου παρατηρείται σε όλους τους κλάδους και κυρίως στα ξενοδοχεία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς, έχουν μείωση από 15% μέχρι 30% του ημερομισθίου τους, ρεπό δεν τους αποδίδονται αφού δουλεύουν τριάντα μέρες τον μήνα αλλά και παραπάνω ώρες (2-3) από το ωράριό τους, οι οποίες θεωρούνται «μαύρη εργασία».

«Αυτό συμβαίνει σε όλους τους κλάδους αλλά κυρίως παρατηρείται σε μεγαλύτερη έκταση τη συγκεκριμένη τουριστική εποχή, στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά επαγγέλματα. Και μάλιστα έχουμε την αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 40%. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο εξηγείται αν βάλουμε μαζί την ανασφάλιστη εργασία, εκ περιτροπής εργασία, την υπερωριακή εργασία η οποία δεν αμείβεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορναράκης ο οποίος σημείωσε ότι σε πρόσφατη έκθεση του ΣΕΠΕ, για τον μήνα Ιούλιο έγιναν πανελλαδικά 1400 έλεγχοι σε εταιρείες κι από αυτές οι 37 δεν είχαν ούτε έναν ασφαλισμένο.

Ο ‘ΕΦΙΑΛΤΗΣ’ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και να μην εισπράττουν εισφορές τα ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη το εισόδημα των εργαζομένων να έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε οι μικρές επιχειρήσεις, καταστήματα εμπορικά, μικροβιοτεχνίες να αντιμετωπίζουν τον ‘εφιάλτη’ του κλεισίματος. Ετσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που έρχεται, μετά την τουριστική περίοδο, να δούμε την ανεργία να εκτοξεύεται σε ύψη τέτοια που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι χθες».

ΣΤΟ 14,8% Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου:

«Ηδη αυτή την στιγμή για τον νομό Χανίων μεσούσης της θερινής περιόδου, που είναι όλα τα επισιτιστικά επαγγέλματα (ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ) και απασχολείται πολύς κόσμος, (η ανεργία) έχει ξεπεράσει το 14,8%.

Ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό και εκτιμούμε ότι μετά τον Σεπτέμβρη η ανεργία θα εκτιναχθεί άνω του 16%».

«Αυτή τη στιγμή πανελλαδικά, οι άνεργοι υπολογίζονται αυτή τη στιγμή ότι είναι ένα εκατομμύριο και εκτιμούμε ότι από τα τέλη Σεπτέμβρη θα ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό» σημείωσε ο κ. Κορναράκης.

Και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πριν από 4-5 χρόνια η ανεργία στα Χανιά ήταν γύρω στο 4.5% – 5% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα που ήταν τότε άνω του 9%.

Τότε τα Χανιά θεωρούνταν εργασιακός παράδεισος για πολλούς ημεδαπούς και αλλοδαπούς εργαζόμενους ενώ τώρα το εργατικό δυναμικό που βρίσκεται εδώ είναι πάρα πολύ μεγάλο και τα επίπεδα ανεργίας έχουν φτάσει τα επίπεδα της υπόλοιπης Ελλάδας».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Παράλληλα ο κ. Κορναράκης επεσήμανε ότι: «το Κράτος αφήνει την αίσθηση στους εργαζόμενους, ότι δεν θέλει να πατάξει εισφοροδιαφυγή, και την ανασφάλιστη και ‘μαύρη’ εργασία.

Μιλάμε για εκατομύρια που χάνονται καθημερινά για το

ΙΚΑ και για τα Ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορούσε κάλλιστα εδώ και ενάμιση χρόνο να επανδρώσει τις υπηρεσίες ελέγχου με προσωπικό και όχι να υπάρχουν τέσσερα άτομα στα Χανιά για 25.000 επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να γίνει έλεγχος».

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Χάλαρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά, μάς διαβεβαίωσε ότι θα αυξηθεί το οργανόγραμμα της Επιθεώρησης Εργασίας και ότι θα προσληφθούν άλλοι τρεις υπάλληλοι αλλά και αυτοί δεν αρκούν για να γίνει σωστά η διαδικασία του ελέγχου στις επιχειρήσεις.

Θεωρούμε ότι το Κράτος θα μπορούσε να έχει εισπράξει αυτά τα χρήματα που λέει ότι χάνονται κάθε μέρα, αν ενίσχυε, επάνδρωνε τους ελεγκτικούς

μηχανισμούς κι αν υπήρχε ένας αποτελεσματικός συντονισμός των υπηρεσιών: ΙΚΑ, ΣΕΠΕ,

ΟΑΕΔ, ΣΔΟΕ, προκειμένου να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση» κατέληξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Συγκέντρωση από απασχολούμενους στον τουρισμό

Οι χαμηλοί μισθοί, η υπερωριακή απασχόληση, οι εκβιασμοί στον χώρο εργασίας συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο στο Νομό Χανίων. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και γεν. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Μανώλης Μπαμιάκης, ο οποίος έκανε λόγο για συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα», στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες στο Εργατικό Κέντρο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα Χανιά.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αντίθετοι στην κατάργηση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος τους και διεκδικούν τη διατήρηση των προϋποθέσεων για το επίδομα ανεργίας των εποχιακών.

‘Διαμαρτυρόμαστε διότι γίνεται προσπάθεια να βγουν οι εργαζόμενοι: καμαριέρες, σερβιτόροι, μάγειρες, λαντζιέρες, από τα βαρέα και ανθυγιεινα επαγγέλματα. Κάτι το οποίο είναι αφύσικο, καθώς δεν μπορεί να δουλεύει η λαντζιέρα στα 65 της χρόνια’, επεσήμανε ο κ. Μπαμιάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών για τους ξενοδόχους, παρόλα αυτά, «εκείνο που συναντούμε φέτος είναι η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, πολλές ώρες ανασφάλιστης εργασίας και χαμηλές αμοιβές και τρομοκρατία του τύπου: ‘αν δεν σου αρέσει, φύγε’ ή ‘αν δεν το κάνεις αυτό θα σε διώξω’. Το οκτάωρο έχει καταστρατηγηθεί. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι μας κάνουν παράπονα και δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα κάνει ελέγχους. Αυτήν την στιγμή υπάρχει η Επιθεώρηση Εργασίας, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν αλλά δεν υπάρχουν ούτε αυτοκίνητα (της υπηρεσίας) για να πάνε να κάνουν ελέγχους. Το Εργατικό Κέντρο τους χορηγεί το δικό του όχημα προκειμένου να πηγαίνουν να κάνουν ελέγχους. Ηρθε πριν ένα μήνα ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Χάλαρης και έδωσε υποσχέσεις αλλά σε αυτές έχουμε μείνει».

Εν τω μεταξύ ο κ. Μπαμιάκης έκανε λόγο για συνθήκες «εργασιακής τρομοκρατίας» που επικρατεί στα ξενοδοχεία.

«Κάναμε περιοδεία σε κάποια ξενοδοχεία για να πούμε στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία και όλοι ήταν φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο στην Γεωργιούπολη που μόνο φέτος πληρώθηκε τις περυσινές αμοιβές του ενώ από τον φετινό Απρίλιο που δουλεύει ακόμη δεν έχει πληρωθεί. Ο άνθρωπος δούλευε 15 ώρες εργασίας την ημέρα, δεν άντεξε πλέον κι ήρθε και έκανε καταγγελία. Πήγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσει τα χρήματά του. Στα Χανιά υπάρχουν πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις που δουλεύουν παραπάνω από 15 ώρες την ημέρα χωρίς να τους δίνουν αυτά που δικαιούνται. ‘Αμα σ? αρέσει’ τους λένε. Αυτό είναι εργασιακός μεσαίωνας» επεσήμανε.

Ελένη Φουντουλάκη, Χανιώτικα Νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s