Τριπλάσιο προσωπικό στις Ενοπλες Δυνάμεις

CLOSE WINDOWΤου Δήμου Βερύκιου, Ημερησία

Τριπλάσιο προσωπικό διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από ότι όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ!

Πρόκειται για ένα στοιχείο που εντόπισε η τρόικα και φυσικά δεν το αφήνει να περάσει απαρατήρητο. Σύμφωνα με τους ξένους ελεγκτές που περνούν από μεγεθυντικό φακό όλα τα στοιχεία που περιέρχονται στη διάθεσή τους, έστω και με το σταγονόμετρο και μετά από πολλές πιέσεις, στον τομέα της Άμυνας έχουν διαπιστώσει ότι: Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον στα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς όλα έχουν μπει στη βαθιά κατάψυξη την τελευταία πενταετία. Αντίθετα το πρόβλημα παραμένει στο λειτουργικό προϋπολογισμό, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί σοβαρές τομές και εκσυγχρονισμοί.

Οι ελεγκτές της τρόικας διαπιστώνουν διά γυμνού οφθαλμού τις μεγάλες αντιφάσεις που κυριαρχούν στον αμυντικό χώρο. Στην Ελλάδα, όπως το σύνολο του δημόσιου τομέα είναι υπερτροφικό, έτσι και στην άμυνα υπάρχει υπερβάλλουσα απασχόληση.

Οι απασχολούμενοι στην άμυνα, στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, ανέρχονται στο 2,9% του συνόλου του ενεργού πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν τριπλάσιο από το μέσο όρο του ΝΑΤΟ (Ευρώπης) και υψηλότερο ακόμα και από το μέσο όρο της Τουρκίας (2,3%). Τον τελευταίο χρόνο η τρόικα επισημαίνει διαρκώς ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Και το ζητούμενο είναι εάν ο νέος υπουργός Άμυνας έχει την πολιτική βούληση και το σθένος να συγκρουστεί με το στρατιωτικό κατεστημένο ή θα επιλέξει την «εργασιακή… ειρήνη», όπως έπραξε ο προκάτοχός του…Πάντως, από τις πρώτες δηλώσεις του ο Π. Μπεγλίτης, εμφανίζεται αποφασισμένος να σπάσει…αβγά. Ίδωμεν.

Μείωση δαπανών

Μονόδρομος αποτελεί η μείωση των λειτουργικών δαπανών με την εμβάθυνση της διακλαδικότητας, τη δημιουργία κοινών υποδομών υποστήριξης ομοειδών οπλικών συστημάτων, τη δραστική περικοπή των στρατοπέδων εφεδρείας και την ενοποίηση των κέντρων εκπαίδευσης. Με την αφοριστική κριτική που έχει ασκηθεί στα εξοπλιστικά προγράμματα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στο ευρύ κοινό ότι η Ελλάδα είτε προμηθεύτηκε άχρηστα οπλικά συστήματα είτε τα πλήρωσε ακριβά. Σε αυτό βοήθησε και η αστοχία ορισμένων κατασκευαστών που καθυστέρησαν να υλοποιήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους (υποβρύχια, ελικόπτερα). Όμως, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στη σχέση αποτέλεσμα/κόστος κτήσης για τα οπλικά συστήματα.Τριπλάσιο προσωπικό στις Ενοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, τα επόμενα χρόνια και με δεδομένο το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πρέπει να επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στην αυξημένη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με την υπογραφή συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης και την ομαλή κάλυψη των αναγκών σε ανταλλακτικά.

Σε δεύτερη φάση, μπορεί να προωθηθεί για υλοποίηση (με αυστηρότερη, όμως, ιεράρχηση) περιορισμένος αριθμός προγραμμάτων που αφορούν κυρίως στην κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών και στην αντικατάσταση συστημάτων που έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους.

Οι εξοπλισμοί
Να γιατί οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν θεωρούν ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι η βασική αιτία της επιβάρυνσης του αμυντικού προϋπολογισμού. Αναλύοντας τα ποσά στον πίνακα των εξοπλισμών διαπιστώνουν ότι οι παραλαβές των υπό παραγγελία οπλικών συστημάτων διαρκώς φθίνουν, καθώς τα παλαιότερα προγράμματα ολοκληρώνονται σταδιακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο μειώνονται αισθητά οι πραγματικές δαπάνες για εξοπλισμούς. Το 2009 δόθηκαν 2,9 δισ. ευρώ, το 2010 καταβλήθηκε 1,3 δισ. ευρώ και το τρέχον έτος οι παραλαβές δεν θα ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ!

Επομένως, όπως επισημαίνει η τρόικα, οι προβλεπόμενοι σε ταμειακή βάση πόροι αφήνουν περιθώρια για την κάλυψη των αναγκών σε ανταλλακτικά. Αρκεί, θα προσθέταμε εμείς, οι προμήθειες των αναλώσιμων να προγραμματίζονται και να προωθούνται εγκαίρως από τα Επιτελεία.

Το 2ο γραφείο
demos@pegasus.gr

Καταφύγιο
Στην Αγία Μαρίνα, το θέρετρο του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκει καταφύγιο ο Ευάγγ. Βενιζέλος τα Σαββατοκύριακα, όταν τα νέα υπουργικά του καθήκοντα επιβάλλουν να παραμένει στην Αθήνα. Άλλωστε, εκεί στο νότιο Ευβοϊκό, τον «τσάρο» τον περιμένει ο δικός του… Στρατός. Οι άνθρωποί του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ορντινάντσες
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Αγία Μαρίνα δεν θα καταστεί καταφύγιο και για τις υπουργικές ορντινάντσες. Αυτό δεν το επιτρέπει ούτε η Αγία Μαρίνα που αύριο γιορτάζει…

Ενδιαφέρον
Η επίσκεψη «αστραπή» της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα αναθερμαίνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τους μελλοντικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας.

Προφανώς οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τα καψώνια που κάνουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα… Να το θυμάστε: Όσο θα είναι πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται η Ελλάδα να αγοράσει πια ούτε… βίδα από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία…

Συνάντηση
Θερμό «τετ α τετ» είχαν οι δύο πρώην γενικοί διευθυντές Εξοπλισμών Γ. Ζορμπάς και Σπ. Τραυλός έξω από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με την υπόθεση υποβρυχίων από το 2002 έως και σήμερα. Ο Σπ. Τραυλός έβγαινε και ο Γ. Ζορμπάς έμπαινε…

Όπως κατέγραψε ο… κοριός του «2ου Γραφείου» και οι δύο πρώην ΓΔΕ, κατά τη σύντομη κουβέντα που είχαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιτροπή ψάχνει «ψύλλους στ΄ άχυρα»…

Γραμμάτιο…
Προς τον Π. Μπεγλίτη: Να καθαρίσει πάραυτα την «ήρα από το στάρι» στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας και να σταματήσει να πληρώνει… γραμμάτια της εποχής Σπηλιωτόπουλου.

Άλλωστε, η τρόικα όταν μιλά για ανάγκη συναίνεσης κάθε άλλο παρά εννοεί τη διατήρηση των ημετέρων…

Μουδιασμένος
Μουδιασμένος μπήκε στο Πεντάγωνο ο Ι. Σάφα την περασμένη βδομάδα. Το αφεντικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν είχε τον… αέρα που είχε παλιότερα όταν έμπαινε στο γραφείο του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είχε στην ατζέντα του και ένα προγραμματισμένο ραντεβού στην πλατεία Συνάγματος με τον υπουργό Οικονομίας…

Ο Ισκαντάρ Σάφα καθώς βλέπει να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το πρόγραμμα κατασκευής δύο επιπλέον υποβρυχίων, εξαιτίας του επιχειρηματικού διαζυγίου Αράβων και Γερμανών, σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεγάλη απόδραση… Άλλωστε και ο συμπατριώτης του Ι. Σάφα, ο «Τζορτζ», έχει μεταφέρει στην «οικογένεια» ότι εάν δεν βρεθεί λύσει με τους Γερμανούς οι Άραβες δεν θα μπορέσουν για πολύ καιρό ακόμη να παραμείνουν στην Ελλάδα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s