Ανακοίνωση ΣΒΕΜΚΟ για την ΑΡΣΙΣ

Η ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, λειτουργεί από το 1992 με αντικείμενο την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι μία από τις πολλές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις κοινωνικής μέριμνας, οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ομαλή λειτουργία τους. Σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ δεν έχουν αμειφθεί για την εργασία τους εδώ και 12 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου «Συνανάπτυξις», το οποίο «περνά» μέσα από τα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχει υλοποιηθεί, έχει αποπληρωθεί μόνο το 8% του προϋπολογισμού του. Ένα ερώτημα λοιπόν που εγείρεται είναι γιατί δεν έχουν φτάσει τα χρήματα αυτά στο φορέα υλοποίησης, με αποτέλεσμα να έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο.

Πάγια πολιτική του ελληνικού κράτους την τελευταία 30ετία είναι να καλύπτει την υλοποίηση σημαντικού μέρους της πολιτικής κοινωνικής πρόνοιάς του μέσω της χρηματοδότησης της δράσης των ΜΚΟ, όπως είναι και η ΑΡΣΙΣ. Σήμερα όμως το κράτος «σπρώχνει» το κόστος για την κοινωνική πρόνοια μέσα στον ελλειμματικό ντορβά του. Έτσι, οι κοινωνικές υπηρεσίες παρουσιάζονται ως «προβληματικά» κρατικά έξοδα και «κόβονται» με κάθε καλή ευκαιρία. Όταν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, από τις οποία εξαρτάται η δράση της ΑΡΣΙΣ και άλλων ΜΚΟ κοινωνικής μέριμνας, παρακρατούνται στα εθνικά ταμεία πλήγονται σοβαρά οι χρήστες των υπηρεσιών, αλλά και οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ.

Η κοινωνική πρόνοια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μεταγενέστερων καπιταλιστικών κρατών: αυτή συντηρεί τις ευάλωτες ομάδες που δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, τις στρατιές ανέργων που αναζητούν εργασία, αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να είναι υγιείς για να αποτελέσουν την δύναμη παραγωγής. Μειώνοντας την κρατική πρόνοια, το ελληνικό κράτος επιλέγει μια πολιτική εκφασισμού της κοινωνίας γιατί έτσι εξοντώνει τους ευάλωτους κοινωνικούς πληθυσμούς και βάζει τους εργαζόμενους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Είναι απαράδεκτο όταν τα χρήματα προγραμμάτων έχουν φτάσει στα εθνικά ταμεία οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 1 χρόνο. Η επιλογή των εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ Αθήνας να κλείσουν τις πόρτες της οργάνωσης στις 14 και 15 Απριλίου είναι δίκαια και αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΜΚΟ στηρίζει τον αγώνα τους και ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να αποπληρώσουν τους εργαζόμενους άμεσα.

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s