Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ: Η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει και απορρυθμίζει τα πανεπιστήμια

Θεσσαλονίκη: “Η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική και το πρωτόγνωρο κύμα περικοπών οδηγούν στην αδυναμία των πανεπιστημίων να εκπληρώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή τους” τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση των πανεπιστημιακών τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ).

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Κρεστενίτης και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. ακολουθείται μια διαδικασία “στραγγαλισμού και απορρύθμισης” του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, που προκαλεί ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους που θέτει η πολιτεία για την Παιδεία. Πρόσθεσαν ότι “οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του ΑΠΘ θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του, καθώς οι σχολές και τα τμήματα αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες” και πως στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να ζητήσει από το πρυτανικό συμβούλιο και τη σύγκλητο να συζητήσουν το θέμα αναστολής του ιδρύματος, τουλάχιστον για μία μέρα, προκειμένου να γίνει σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Μίλησαν για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε διδακτικό δυναμικό, ειδικά στα νεότερα τμήματα, όπως αυτά του Κινηματογράφου, Θεάτρου και Χωροταξίας (Βέροια), στα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις στα προγράμματα σπουδών. Τόνισαν ότι η έρευνα δεν χρηματοδοτείται καθόλου και τα προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί έχουν βαλτώσει, ενώ ακυρώθηκαν και οι υποτροφίες του ΙΚΥ που χρηματοδοτούν του νέους ερευνητές.

Υποστήριξαν ότι καθυστερούν προκλητικά οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και παράλληλα έχουν “παγώσει” οι εξελίξεις των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ. Όπως σημείωσαν, η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να εφαρμόσει τη λογική 1 προς 5 και στους διορισμούς και στις εξελίξεις μελών ΔΕΠ, ενώ μειώθηκαν εκ νέου και οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ 407, ενώ το Ειδικό Μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών λειτουργών παραμένει αυτό του 2004, αλλά με ενσωματωμένες όλες τις πρόσφατες μισθολογικές περικοπές.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s