ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ: ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ MOODY’S, S&P KAI GOLDMAN SACHS!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Μεγαλοαπατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου, «έβγαλε» η Αμερικανική Γερουσία τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και S&P, καθώς και τουλάχιστον 9 επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η UBS.

Η διαπίστωση αυτή της Αμερικανικής Γερουσίας, αποτελεί το «ζουμί» του πορίσματός της, στο πλαίσιο της διετούς έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου για τα αίτια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Όπως είναι γνωστό η διεθνής καπιταλιστική κρίση, πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, μετά το σκάσιμο της «φούσκας» στις τιμές των ακινήτων.

Αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλώς μια τραπεζική κρίση των ΗΠΑ, με πτωχεύσεις μερικών τραπεζών και δυσκολίες για όλες τις υπόλοιπες, εξελίχθηκε σε πυροκροτητή μιας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Και αυτό γιατί τα στεγαστικά αυτά δάνεια ενοποιούνταν σε αξιόγραφα (τιτλοποιούνταν, πχ ένας τίτλος περιείχε 10.000 τέτοια δάνεια), τα οποία μετά πωλούνταν σε επενδυτές ανά τον κόσμο!

Η βασική ιδέα ήταν πως, έτσι θα υπήρχε διασπορά ενός κινδύνου χαμηλού επιπέδου ανά την υφήλιο. Τελικά όμως ο κίνδυνος αποδείθηκε πολύ σοβαρός, έτσι τα τιτλοποιημένα αυτά δάνεια λειτούργησαν ως καταστροφικά σκάγια!

Η Αμερικανική Γερουσία, θεωρεί ως υπεύθυνες της καταστροφής πρωτίστως τις S&P και Moody’s, καθώς αυτές αξιολογούσαν τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, που κατασκεύαζαν διάφορα «ευαγή ιδρύματα» όπως η Goldman Sachs, ως απολύτως ασφαλή (ΑΑΑ κλπ)!

«Οι οίκοι αξιολόγησης χαλάρωσαν τα στάνταρ τους, καθώς καθένας ανταγωνιζόταν να διαθέσει την πιο ευνοϊκή αξιολόγηση ώστε να εξασφαλίσει δουλειές και μερίδιο αγοράς», με βάση την έρευνα.

Οι δύο οίκοι αξιολόγησης, με τη σειρά τους ισχυρίζονται πως για όλα φταίνε οι πελάτες τους, που ζητούσαν «εξαιρέσεις από τους κανόνες αξιολόγησης».

Έτσι η Αμερικανική Γερουσία, χωρίς να αθωώνει τις S&P και Moody’s, κατηγορεί τις επενδυτικές τράπεζες, για παραπλάνηση των πελατών τους και για χειραγώγηση των αγορών!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s