«Πακέτο» σε ένα νομοσχέδιο νέα μέτρα, αποκρατικοποιήσεις και «διορθώσεις»

Στον απόηχο της προχθεσινής υποβάθμισης της χώρας μας και ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα, μετά τις σχετικές απειλές του οίκου Fitch, η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει πλέον η πολιτική της.

Παρά τις αποφάσεις της Συνόδου, η αποτυχία του Μνημονίου θα επαληθευθεί, εκ νέου και εντονότερα, με τα ακόμη περισσότερα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση λόγω της σημαντικής παρέκκλισης που υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθεί για το ύψος του ελλείμματος. Ενδεχόμενο που ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να αποκλείσει, δηλώνοντας (Mega) ότι, παρά τις όποιες πληροφορίες, εκείνος θα περιμένει να ακούσει «τα νούμερα της Eurostat».

Εξίσου επιμελώς απέφυγαν τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός να επαναλάβουν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, περιοριζόμενοι να πουν ότι δεν θα υπάρξουν «οριζόντιες» περικοπές.

«Ήδη, βαδίζουμε προς το τέλος της ύφεσης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη φετινή χρονιά» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει «ούτε το τέλος της κρίσης ούτε των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη δύσκολη διαδρομή που έχουμε μπροστά μας».

Επιπλέον επανέλαβε ότι οι αξιολογητικοί οίκοι, από την ευφορία και την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν στα τοξικά ομόλογα, πέρασαν στην τυφλή απαισιοδοξία, τον φόβο και τον πανικό. Και συνέχισε: «Αλλά, όπως διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα, θα διαψευστούν και τώρα».

Μέσα στο βαρύ κλίμα για την κυβερνώσα παράταξη και τα σημάδια τριβών, αποσυντονισμού και προβληματισμού στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου συνέστησε στους υπουργούς να «οπλιστούν» με υπομονή και αποφασιστικότητα. Στο ίδιο πνεύμα, εν όψει και των νέων μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε ότι, παρ’ όλα όσα ακούγονται στα ΜΜΕ, οι υπουργοί είναι έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές και τομές δηλώνοντας τη «στήριξή» του στις προσπάθειές τους.

«Πακέτο» νέα μέτρα, αποκρατικοποιήσεις και «διορθώσεις»

Καθώς την περασμένη εβδομάδα έλεγαν στην κυβέρνηση ότι θα έρθουν ξεχωριστά, η κίνηση να κατατεθεί κοινό νομοσχέδιο στις 15 Απριλίου, που θα περιλαμβάνει «πακέτο» τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και τις δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011, προδίδει ενδεχομένως την ανησυχία του Μαξίμου εν όψει της ψηφοφορίας αυτών των ζητημάτων.

Επιπλέον κορυφαίος υπουργός επιβεβαίωνε χθες μετά τη συνεδρίαση τις πληροφορίες ότι μεγάλος όγκος της εκποίησης μετατίθεται χρονικά λέγοντας ότι συμφωνήθηκε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα εξειδικεύονται ανά έτος και πως η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή και κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός προέτρεψε τα κυβερνητικά στελέχη για τήρηση ενιαίας «γραμμής». Ακόμη το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση του ρόλου του επιτρόπου των τραπεζών αφενός με την απόκτηση δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες τους και, αφετέρου, με την ενίσχυση του δικαιώματός του για βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.

 

Έντονος εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ

Οι ίδιες εξελίξεις για νέα μέτρα παρά τις αποφάσεις έχουν δημιουργήσει «εκνευρισμό» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να… δουν το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά και να δικαιολογούν τις οικονομικές αποφάσεις στους ψηφοφόρους τους.

Χαρακτηριστικό είναι το κλίμα που εκφράστηκε από τοποθετήσεις βουλευτών σε χθεσινή συνεδρίαση των εισηγητών των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Μεταξύ άλλων οι Ν. Ζωίδης, Δ. Παπουτσής, Δ. Κρεμαστινός, Κ. Σπηλιόπουλος διερωτήθηκαν τι σημασία έχουν οι αποφάσεις της Συνόδου όταν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, πώς θα τα δικαιολογούν αυτά και συμπλήρωναν ότι «πλέον δεν έχουμε δικαιολογίες». Επιπλέον ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων εξέφρασαν γκρίνια για το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τους υπουργούς.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s