10.000 υπογραφές για τις Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

To BBC δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην οποία 38 οικονομολόγοι, ειδικοί σε ζητήματα ευρωζώνης, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη. Ένα βασικό συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα – και συγκεκριμένα, οι 25 από τους 38 οικονομολόγους – είναι ότι μία από τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ τελικά δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος. Και ποια θα είναι αυτή η κυβέρνηση; Όλοι τους συμφώνησαν ότι η πρόβλεψή τους αφορά την Ελλάδα. Αυτή θα είναι η χώρα που θα αποτύχει να ξεπληρώσει τα δάνειά της..

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και να επιβάλλει νέο μαχαίρι σε μισθούς στις ΔΕΚΟ, να προαναγγέλει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και να καταδικάζει τους εργαζόμενους σε μια αδιέξοδη πολιτική ανεργίας και ύφεσης επ’ αόριστον.

Μια πολιτική που οικονομολόγοι επιχειρηματολογούν ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά, παρά σε σίγουρη αποτυχία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο.. ομοτράπεζος του ΓΑΠ, ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Ed Miliband δήλωσε για την πολιτική περικοπών την οποία προανείγγειλε ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών και Φιλελεύθερων: «Πονάει, αλλά δεν λειτουργεί!» Γίνεται πια ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η πολιτική λιτότητας και περικοπών που φέρνει το Μνημόνιο της Τρόικας αλλά και το Σύμφωνο του Ευρώ όχι μόνο είναι σκληρές αλλά αποδεικνύονται και μη αποτελεσματικές.

Οι εναλλακτικές προτάσεις έχουν ήδη αρχίζει να διαμορφώνονται αρχικά σε εθνικό επίπεδο και όσο περνά ο καιρός και σε ευρωπαϊκό: Η οικονομική αναλύτρια του Observer, Heather Stewart, αρθρογραφεί στον χθεσινό Guardian υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ανακουφιστεί από τα χρέη κι όχι δεκαετίες λιτότητας, αναφερόμενη στην πρόταση του Έλληνα οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, για τη δημιουργία Επιτροπών Λογιστικού Ελέγχου του χρέους στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, από τότε που παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, η σχετική Έκκληση έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα χιλιάδες υπογραφές..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s