Δημόσιο χρήμα δώρο στις τράπεζες!

Γιατί είναι αποδεκτό να χρεωκοπούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά είναι αδιανόητο να κλείσει έστω μια προβληματική τράπεζα στην Ελλάδα; Γιατί είναι αποδεκτό να αιμοδοτούνται οι τράπεζες από το κράτος, αλλά τα χρήματα να πηγαίνουν για να κλείσουν τις τρύπες τους στο δίκτυό τους στο εξωτερικό και όχι για να τονωθεί η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά;

Γιατί είναι αποδεκτό οι τράπεζες να μετατρέπονται σε κρατικοδίαιτα ιδρύματα, αλλά η διοίκησή τους να παραμένει στα χέρια των παλαιών μετόχων; Γιατί είναι αποδεκτό να φτάνει η κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες τα 108 δισ. ευρώ, περίπου όσο το δάνειο της τρόικας; Γιατί είναι αποδεκτό να ενισχύονται οι τράπεζες με δημόσιο χρήμα που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής του στο χρηματιστήριο;

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η συνεχιζόμενη σκανδαλώδης εύνοια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες. Η κρίση που ζούμε είναι πρώτα και κύρια κρίση του τραπεζοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης και του δόγματος ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να αυτορυθμιστεί. Η κρίση χρέους που ζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες προκλήθηκε από την αθρόα κρατική χρηματοδότηση τραπεζών και επιχειρήσεων ώστε να ξεπεράσουν την κρίση τους. Και τώρα οι τράπεζες δανείζουν τα κράτη που έχουν περιπέσει σε κρίση δημόσιου χρέους.

Με τη χθεσινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο υλοποιεί δέσμευση του Μνημονίου. Πρόκειται για την προτεραιότητα διασφάλισης των πιστωτών. Άλλωστε ο πρωθυπουργός χθες επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, καθησυχάζοντας πως δεν πρόκειται οι τράπεζες να υποστούν «κούρεμα».

Οι ενστάσεις που πρόβαλαν υπουργοί είναι για εσωκομματική κατανάλωση. Ο κ. Παπανδρέου το ξέκοψε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δεσμεύσεις των τραπεζών, παρά μόνο μια συζήτηση μαζί τους… Για πανωπροίκι χθες η κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες και την ευθύνη να είναι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή να συμμετάσχουν στην πίτα των 50 δισ. ευρώ.

Με τέτοιες αποφάσεις, ας μην αιτιώνται στο Μαξίμου τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπουργοί «φοβούνται» να πάνε αύριο στις παρελάσεις κατατρυχόμενοι από τις Ερινύες της πολιτικής τους. Ας μην αναζητεί ο πρωθυπουργός υποκινητές για τις αποδοκιμασίες. Η πολιτική του κλείνει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στα σπίτια τους κι όχι κάποια δήθεν αόρατη βία.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s