Όσα δεν μας λένε τα γκάλοπ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ tsiodras@enet.gr

Αδυναμία για πολιτικές προβλέψεις, απαισιοδοξία έως κατάθλιψη των πολιτών, φιλοσυστημική στάση των ηλικιωμένων και αντισυστημική των νεότερων, τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ πιο δεξιά απ’ τη Ν.Δ. Αυτά είναι μόνο κάποια απ’ τα καινοφανή στοιχεία που προκύπτουν από τη συγκριτική μελέτη των δημοσκοπήσεων

Διαφοροποίηση της συμπεριφοράς και αδυναμία να προβλεφθούν οι πολιτικές εξελίξεις είναι το συμπέρασμα των ποιοτικών μετρήσεων της κοινής γνώμης που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο φόβος, η ανησυχία και ο θυμός, που είναι τα βασικά, κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών, δημιουργούν ένα εντελώς ασταθές πολιτικό περιβάλλον στο οποίο αποκτούν πολύ μεγάλη σχετικότητα δείκτες που μέχρι πρότινος χρησίμευαν για την εξαγωγή των βασικών συμπερασμάτων, όπως η πρόθεση ψήφου, η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και οι δημοτικότητες των πολιτικών. Ποια είναι τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις;

1 Κατ’ αρχάς έχει αλλάξει η ίδια η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στις μετρήσεις. «Το ποσοστό εκείνων που αρνούνται να συμμετάσχουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι», τονίζει ο Χρ. Βερναρδάκης από τη VPRC. «Απαντά περίπου το 20% και από αυτό το 60% τοποθετείται στην κατηγορία της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αυτό δυσκολεύει κατά πολύ την εξαγωγή συμπερασμάτων», προσθέτει.

2 Από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αναδεικνύονται ως κύρια στοιχεία η ανασφάλεια των πολιτών για το αύριο, η σύγχυση και η απαισιοδοξία, με βασικά ερωτήματα που τους απασχολούν να είναι το αν η χώρα πτωχεύει και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και τις οικονομίες τους. «Οι πολίτες δεν ξέρουν τι πρέπει να ζητήσουν. Ποια είναι η σωστή λύση και η διέξοδος. Είναι η αναδιάρθρωση, η επιστροφή στη δραχμή, η επιμήκυνση; Πρέπει να φωνάξουν ή όχι;» σημείωνει ο Δ. Μαύρος της MRB, ο οποίος κάνει λόγο για εθνική κατάθλιψη και για την επικράτηση του συναισθήματος «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

«Η κοινωνία είναι χωρισμένη στα τρία. Το 1/3 ανέχεται ή υποστηρίζει αυτό που γίνεται, παρότι μπορεί να διαφωνεί με κάποιες επιλογές. Το 1/3 είναι απέναντι σε όλους και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν δυναμικές αντιδράσεις. Το υπόλοιπο 1/3 κινείται στο ενδιάμεσο και δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Από τη στάση αυτού του κομματιού θα εξαρτηθούν τα πάντα. Αν η πλειοψηφία του δεν κινηθεί θετικά προς την αναζήτηση λύσεων αλλά ενωθεί με το μπλοκ αυτών που είναι απέναντι σε όλα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα» σημειώνει ο Θ. Γεράκης της MARC.

Ο Ντ. Ρουτζούνης της ΚΑΠΑ Research πιστεύει ότι ήδη τα πράγματα έχουν πολωθεί. «Το 50% υποστηρίζει το σύστημα και το 35% θέλει να διαλυθούν όλα» τονίζει. «Με 50%-55% μπορεί να λειτουργήσει ο δικομματισμός;» αναρωτιέται.

3 Το παραπάνω ερώτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο πώς αντιδρούν απέναντι στην κατάσταση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ των συστημικών λύσεων είναι οι ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ στις νέες ηλικίες η πλειοψηφία είναι «απέναντι» στο πολιτικό σύστημα, ιδίως στα δύο κόμματα εξουσίας.

«Ο δικομματισμός συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του στους άνω τους 65 χρόνων και σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες έχει περάσει μπροστά η Ν.Δ.» επισημαίνει ο Θ. Γεράκης. Είναι χαρακτηριστικό επίσης της πλήρους ανατροπής των πολιτικών σταθερών, ότι, όπως σημειώνει ο Δ. Μαύρος, στην κλίμακα δεξιά-αριστερά, όπου το 1 είναι άκρα αριστερά και το 10 άκρα δεξιά, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,5 και η Ν.Δ. στο 6,5.

4 Η αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος δεν είναι καθόλου βέβαιο τι μπορεί να σημαίνει. Το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών που δείχνει δυσαρεστημένο με τα κόμματα εξουσίας δεν πηγαίνει στα μικρά κόμματα. Με εξαίρεση το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, που καρπούνται ένα πολύ μικρό τμήμα της δυσαρέσκειας, τα υπόλοιπα δεν φαίνεται να ενισχύουν τα ποσοστά τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένουν στα ίδια. Το τι θα γίνει σε περίπτωση εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εξαρτάται από το χρόνο που θα πραγματοποιηθούν και τα διλήμματα που θα τεθούν.

Οι πολίτες άλλωστε εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το αν οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση, αφού δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι θα βγεί κάτι καλύτερο από αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, το 70% πιστεύει ότι ούτε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε μία κυβέρνηση Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Κι αυτό παρότι το 53% πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, οι οποίες όμως δεν χρειάζονται (ποσοστό 71%).

Οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν αν η Βουλή θα είναι πεντακομματική, όπως δείχνουν ώς τώρα οι περισσότερες μετρήσεις (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) ή αν θα γίνει τελικά μέχρι και οκτακομματική (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι, Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία), γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την αυτοδυναμία, οδηγώντας σε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε των δύο μεγάλων κομμάτων είτε του πρώτου με μικρότερα.

Μπορεί λοιπόν το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όμως οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα, με τη σημερινή του μορφή, μπορεί να απαντήσει στις αγωνίες τους. Μπορεί να το κάνει; Μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει έξοδος από την κρίση, ώστε να αντιμετωπιστεί η «εθνική κατάθλιψη;». Μέχρι τώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s