Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αύριο στην Πετρούπολη

Στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη τα βιβλία δεν είναι χάρτινα. Είναι άνθρωποι με διάθεση να μοιραστούν την δική τους προσωπική εμπειρία με τους αναγνώστες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μια κωφή ηθοποιός, μια γυναίκα με νανισμό, ένας οροθετικός, άνθρωποι που έχουν υποστεί χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, προσφέρονται για «διάβασμα» μέσα από μια προσωπική συζήτηση του αναγνώστη / αναγνώστριας με το «ζωντανό βιβλίο» που αυτός / αυτή έχει επιλέξει.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα εξαιρετικό μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες, πρόσφυγες, gay, λεσβίες, ρομά, μουσουλμάνους, ανθρώπους με αναπηρία. Στις εκδηλώσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στο καφέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων αλλά και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, εκατοντάδες αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα «ζωντανά βιβλία», να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να συνειδητοποιήσουν τα στερεότυπα που έχουν υιοθετήσει για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου, μια μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού (21/3) διοργανώνεται μία ακόμα Ζωντανή Βιβλιοθήκη, στον «Ελεύθερο Χώρο Βοτανικός Κήπος» στην Πετρούπολη (Πλατεία Αγ. Δημητρίου), από τις 12.00 ως τις 17.00.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Αγγλικά, σε περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Aν η γλώσσα σας είναι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, δηλώστε συμμετοχή με sms στο 6976 587508 ώστε να προβλέψουμε δυνατότητα διερμηνείας. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

Για περισσότερες πληροφορίες και πλήρη κατάλογο των βιβλίων: www.livinglibrary.gr


ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

ΠΟΥ: «Ελεύθερος χώρος – Βοτανικός κήπος», Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ: Λεωφορεία: 700 από σταθμό Αγ. Αντωνίου και Α11, Β11 από σταθμό Αττική (στάση «Παλαιό Τέρμα»)

 

ΠΟΤΕ: Κυριακή 20 Μαρτίου, ώρα 12.00-17.00

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s