Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Πρόταγμα

Εκδίδεται από την Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία και κυκλοφορεί κάθε Δεκέμβριο και Μάιο

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού ξεκινά με την αυτοπαρουσίαση της Πολιτικής Ομάδας για την Αυτονομία, μέσω ενός κειμένου που αναφέρεται στους λόγους της δημιουργίας και στις βασικές της ιδέες. Επιχειρείται μια πρώτη προσπάθεια ανάλυσης της τρέχουσας κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, αλλά και της στάσης της κοινωνίας απέναντι στις εξελίξεις που δρομολογούνται από την εφαρμογή του Μνημονίου σε διάφορους τομείς.

Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται και μεταφράζονται κείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος (η ριζοσπαστική οικολογία, η αντίληψη περί πολιτικής που προωθείται εσχάτως, η πολιτική φιλοσοφία του Κ. Καστοριάδη είναι μόνο ορισμένα από αυτά), το περιοδικό ωστόσο εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες: αυτόν της εργασίας και αυτόν της παιδείας. Πρόκειται για δύο θεματικές ενότητες στις οποίες αφιερώνονται αρκετά κείμενα, εφόσον, όπως εξηγείται και στο σημείωμα της Σύνταξης, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε αυτούς τους δύο τομείς είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση των σύγχρονων κοινωνιών και του τύπου ανθρώπου που αυτές παράγουν.

Το τεύχος κλείνει με δύο κριτικές παρουσιάσεις βιβλίων που άπτονται θεμάτων της επικαιρότητας, αλλά και της γενικότερης κοινωνιολογικής συνθήκης της εποχής μας, όπως οι νεοφιλελεύθερες αναλύσεις περί της ελληνικής κρίσης και ο μηδενισμός της σύγχρονης κουλτούρας.

τεύχος 1, Δεκέμβριος 2010, σελίδες 196.

Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία Ποιοι είμαστε και τι έχουμε να πούμε · Χάνα Άρεντ Η κρίση της εκπαίδευσης · Νίκος Ν. Μάλλιαρης Ο φόβος των «άκρων» και η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής · Ρίτσαρντ Σένετ Η διάβρωση του χαρακτήρα: οι προσωπικές συνέπειες της εργασίας στο νέο καπιταλισμό · Δημήτρης Μαρκόπουλος Η εκπαίδευση της απάθειας · Lieux Communs Σχολείο, εκπαίδευση, αυτόνομη κοινωνία · Κωστής Τριανταφύλλου Κατάσταση · Σερζ Λατούς Μπορεί άραγε η Αριστερά να ξεφύγει από τον οικονομισμό; · Γιώργος Ν. Οικονόμου Δημοκρατία ή αντιπροσώπευση; · Αλέν Μεϊγιάρ Ε. Π. Τόμσον. Αναζητώντας έναν άλλο κοινωνικό χρόνο · Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σημεία πώλησης:

Αθήνα

-Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιού 3)

-Βιβλιοπωλείο Αλφειός (Χαριλάου Τρικούπη 22)

-Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος (Χαριλάου Τρικούπη 28)

-Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια)

-Ελεύθερος Τύπος (Βαλτετσίου 53 Εξάρχεια)

-Χώρος της Ελευθεριακής Κουλτούρας (Ερεσσού 52, Εξάρχεια)

Θεσσαλονίκη

-Βιβλιοπωλείο Κεντρί (Δημητρίου Γούναρη 22)

-Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν (Εθνικής Αμύνης 14)

-Κοινωνικός χώρος Μικρόπολις (Βενιζέλου και Βασιλέως Ηρακλείου 18)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s