Ανοιχτή επιστολή των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Περιστερίου: Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων

Με την ελάχιστη φωνή που διαθέτουμε ως μαθητές δημόσιων σχολείων και τα μηδαμινά μέσα που έχουμε για να αλλάξουμε τα τωρινά δεδομένα, θέλουμε να δηλώσουμε την εναντίωσή μας στη συγχώνευση του 4ου και 3ου Γενικού  Λυκείου που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούμε στο παραπάνω μέτρο ποικίλλουν. Αρχικά, πιστεύουμε ότι η δημόσια και δωρεάν παιδεία θα χάσει το νόημά της, καθώς θίγεται το δικαίωμά μας για μόρφωση, εκπαίδευση και έκφραση της δικής μας άποψης. Μας  στερούν τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε τις αποφάσεις που μας πλήττουν άμεσα. Ποιος ζήτησε την άποψη μας για τη συγχώνευση των σχολείων μας; Ποιος γνωρίζει περισσότερο από εμάς, τους μαθητές, τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου στο μέλλον μας;

Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και ο μεγάλος αριθμός μαθητών στον ίδιο χώρο θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Το σχολείο δεν είναι μόνο χώρος μάθησης, αλλά επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και συνεργασίας. Ακόμα, φαντάζει αδύνατο να πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες του σχολείου, όπως  η διαμόρφωση του χώρου (φύτεμα λουλουδιών, βάψιμο τοίχων, καθαρισμός προαυλίου) και η σχολική εφημερίδα, αφού θα εκλείπει το πνεύμα ομαδικότητας ανάμεσα στους μαθητές.

Έπειτα, η συγχώνευση θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την απόδοση μας όσο και την ψυχολογία μας, αφού βρισκόμαστε σε μια νεαρή και ευάλωτη ηλικία. Αισθανόμαστε να καταστρέφεται το μέλλον μας, τα όνειρά  μας, οι στόχοι μας, τα όσα διαλέγουμε για το αύριο και έχουν καθοριστική σημασία για τη μετέπειτα προσωπική και επαγγελματική μας πορεία. Επιπλέον, κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Μετράμε, πλέον, μόνο ως αντικείμενα χωρίς προσωπικότητα και βούληση. Δυστυχώς, η δική μας γενιά είναι η χαμένη γενιά λόγω των σημερινών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και αυτό επιδεινώνεται με το μέτρο της συγχώνευσης που θα εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά.

Εξάλλου, δεν έχει τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία για την συγχώνευση των δύο σχολείων, του 3ου και του 4ου ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.  Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, και τα δύο σχολεία είναι κτίρια του δημοσίου (Ο.Σ.Κ), δεν είναι όμορα ούτε συστεγαζόμενα και απέχουν τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο μεταξύ τους. Επίσης, οι αριθμοί των μαθητών που δόθηκαν στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα αποτελούν ψευδή στοιχεία, καθώς το 4ο Γενικό  Λύκειο Περιστερίου διαθέτει 219 μαθητές και το 3ο 220 μαθητές, σύμφωνα με το survey  του Υπουργείου Παιδείας. Το παραπάνω αποτελεί απάντηση σε όσους υποστήριξαν ότι ο αριθμός των μαθητών  του 4ου ΓΕΛ είναι 190 μαθητές και, επομένως, είναι δικαιολογημένη γι αυτούς η συγχώνευσή του. Ακόμα, οι προβλέψεις ότι ο αριθμός των μαθητών τείνει να μειωθεί είναι αβάσιμες, αφού τη φετινή χρονιά εστάλησαν για την Α΄ Λυκείου 25 απολυτήρια, τα οποία με τις μετεγγραφές αυξήθηκαν σε 51, αποδεικνύοντας έτσι τη δυναμική του σχολείου μας.

Άραγε, μετά από όλα αυτά, είναι όντως ‘’πρώτα ο μαθητής΄’, όπως έχει δηλώσει η Υπουργός Παιδείας, ή προτάσσονται μόνο τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες;

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s