Έρχεται μεγάλο ξεπούλημα: Ακίνητα, νερό, ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια!

ΟΛΑ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ»: ΑΚΙΝΗΤΑ, ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ!

Η συνόδος των ηγετών της Ευρωζώνης τα ξημερώματα του Σαββάτου επιτάχυνε τις διαδικασίες πλήρους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, μια και ο βασικός όρος της  τοκογλυφικής επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου, είναι η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις έως το 2015!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το iskra.gr, για φέτος το πρόγραμμα θα στηριχθεί στην «αξιοποίηση» (βλ. ξεπούλημα) ακινήτων με αιχμή του δόρατος το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και την διάθεση ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε μια σειρά εισηγμένες και μη επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα , την ΤΡΑΙΝΟΣΕ , τον ΟΔΙΕ κ.α.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν πως οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν αρχής γενομένης από το 2012. Το «μενού» θα περιλαμβάνει ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Επιπλέον άμεσα θα προχωρήσουν οι «παραχωρήσεις» με συμβάσεις «παραχώρησης» περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων καθώς και οι «μακροχρόνιες μισθώσεις» δημοσίων ακινήτων. Εξάλλου μέσα στην εβδομάδα ορίζονται οι σύμβουλοι για το Ελληνικό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα.

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!

Ειδικά τώρα για τη ΔΕΗ, το μεγάλο «φιλέτο» της δημόσιας περιουσίας, ο δρόμος για το ξεπούλημά της άνοιξε και νομικά, με βάση πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Oλομέλειας του Aρείου Πάγου στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, αφαιρούνται πραξικοπηματικά από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τα νόμιμα δικαιώματά τους επί των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ΑΕ! Εδώ να θυμίσουμε ότι η ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων (OAΠ ΔEH και μετέπειτα TAYTEKΩ) στα περιουσιακά στοιχεία της ΔEH A. E. είχε γίνει με τον νόμο 2773/99 προκειμένου να καταστεί δυνατή τότε η μετοχοποίηση της ΔEH. O νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο, έναντι αυτής της ενσωμάτωσης, αναλαμβάνει να καλύπτει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα ετήσια ελλείμματα του OAΠ ΔEH. H ρύθμιση αυτή αποτέλεσε μέχρι σήμερα σημαντικότατο «όπλο» των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Ωστόσο, η πώληση ενός ακινήτου της ΔEH στο ελληνικό Δημόσιο στις 29/12/1999 στάθηκε η αφορμή για την πραξικοπηματική αφαίρεση από τους εργαζόμενους αυτού του «όπλου». O OAΠ στράφηκε κατά της ΔEH A. E., καταθέτοντας μια πρώτη αγωγή στις12/6/2001, με το επιχείρημα ότι η ΔEH βάσει του νόμου 2773/99 δεν είχε την κυριότητα του εν λόγω ακινήτου. H υπόθεση εξελίχθηκε σε μια μακρόχρονη ένδικη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών η οποία κατέληξε στον Άρειο Πάγο, η Oλομέλεια του οποίου κλήθηκε να αποφασίσει περί του ζητήματος της κυριότητας του ακινήτου. Aν δηλαδή η ΔEH κατά τον χρόνο μεταβίβασης ήταν κύρια του ακινήτου ή αν το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα, βάσει των διατάξεων του ν2773/9 στον OAΠ.

H Oλομέλεια του Aρείου Πάγου, με ομόφωνη απόφαση κατέληξε στο ότι η κυριότητα του ακινήτου ανήκε στη ΔEH A. E. Σύμφωνα με αυτή, η περιουσία του OAΠ περιήλθε στη ΔEH A. E., ενσωματώθηκε στην περιουσία της και έναντι αυτής θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλιστικών εισφορών. Mόνη εξαίρεση παγίων που παρέμειναν στον OAΠ είναι τα ακίνητα που αναφέρονται ρητά (δηλαδή, κτίρια, οχήματα, έπιπλα και εξοπλισμός παιδικών σταθμών, πολυϊατρεία, κατασκηνώσεις που χρησιμοποιεί η διεύθυνση ασφάλισης προσωπικού ΔEH). H απόφαση αυτή της Oλομέλειας του Aρείου Πάγου εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις για πλήρες ξεπούλημα της ΔEH, καθώς, εκτός όλων των άλλων, αίρει κάθε επιφύλαξη των ενδιαφερόμενων «επενδυτών» για τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s