Χρεοκοπία: Εμείς θα πληρώσουμε τα 108 δισ. που παίρνουν οι τράπεζες με «εγγύηση του Δημοσίου»

αναδημοσίευση από τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων

Σύντομα -είτε με συγχωνεύσεις, είτε χωρίς- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σκάσει. Οι ιδιοκτήτες τους, αφού τραβήξουν όσα κέρδη μπορούν με νόμιμους ή μη τρόπους (δεν είναι τυχαίο πως η Eurobank έβγαλε κέρδη το 2010), θα το παρατήσουν και το κράτος θα αναλάβει το καθάρισμα της κόπρου του Αυγεία.

Υπάρχει ένας τομέας όπου η κυβέρνηση ΓΑΠ τα πηγαίνει περίφημα και πρέπει να της δώσουμε συγχαρητήρια. Για την ακρίβεια ο ρυθμός αύξησης του ρευστού και των εγγυήσεων προς τις τράπεζες ήταν πολύ ικανοποιητικός μέσα στο 2010. Να σημειώσουμε πως από τη βοήθεια των 11 δισ. (σε σύνολο 28 δισ.) που είχε δώσει η αναποτελεσματική κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι τον Μάρτιο του 2010 φτάσαμε στα 78 δισ. στις 31.12.2010. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 700% .

Προκειμένου να καταφέρει να συντηρήσει αυτές τις καλές επιδόσεις, η κυβέρνηση ξεκίνησε από νωρίς την παραγωγή εγγυήσεων και το 2011. Έτσι το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Παρότι μέσα στο 2011 δεν μπορεί να επαναληφθεί ο θρίαμβος του 2010, είναι αναμενόμενο το ρευστό και οι εγγυήσεις να αυξηθούν με έναν υγιή ρυθμό. Τα 108 δισ. ευρώ, να υπενθυμίσουμε, αποτελούν ήδη το 45% του ΑΕΠ.

Και για να μην υπάρχει καμία σκιά για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ας ρίξουμε μια ματιά στην Ιρλανδία. Σύντομα -είτε με συγχωνεύσεις, είτε χωρίς- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σκάσει. Οι ιδιοκτήτες τους, αφού τραβήξουν όσα κέρδη μπορούν με νόμιμους ή μη τρόπους (δεν είναι τυχαίο πως η Eurobank έβγαλε κέρδη το 2010), θα το παρατήσουν και το κράτος θα αναλάβει το καθάρισμα της κόπρου του Αυγεία. Που σημαίνει πως η ΕΚΤ θα ζητήσει πίσω τα (μέχρι στιγμής) 95 δισ. που έχει προσφέρει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι από τις επιχειρήσεις που τα πήραν, αλλά από το κορόιδο που τα εγγυήθηκε.

Άρα, ανεξάρτητα από τις μπούρδες που σας λένε οι τραπεζίτες (πως δήθεν φταίει το κράτος για την κατάντια τους και πως δήθεν οι εγγυήσεις δεν είναι τίποτα σπουδαίο), εσείς θα πρέπει να θυμάστε πως όλες αυτές οι εγγυήσεις θα γραφτούν ως χρέος του ελληνικού κράτους.

Το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό εξαρτάται από την πολιτική της ΕΚΤ στο ζήτημα και από διάφορα τυχαία ή μη γεγονότα. Όταν βλέπεις ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα, δεν ξέρεις εάν θα είναι μια ριπή του αέρα ή μια καταιγίδα που θα το σωριάσει το έδαφος. Σημασία έχει να μην κάθεσαι στη σκιά του.

Σ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s