Επιστροφή κεφαλαίου: Πώς οι μεγάλες εταιρείες δεν πληρώνουν φόρους στο δημόσιο

Πώς η υψηλή φορολογία μειώνει τα δημόσια έσοδα

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΜΕΡΙΣΜΑ, ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 40%, ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΔΥΝΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr

ΟΤΑΝ βλέπεις ότι η φοροδοτική δυνατότητα των πιο υγιών και ισχυρών εταιρειών περιορίζεται, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και τους πολίτες της, αλλά για διάφορους λόγους, τότε εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι τα έσοδα που θα μαζέψει η κυβέρνηση από τη φορολογία των νομικών προσώπων εφέτος θα είναι ψίχουλα και θα διαψεύσουν άλλη μια αβάσιμη πρόβλεψη.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των επιχειρήσεων είναι το γεγονός πως οι πρώτοι ισολογισμοί 1.000 επιχειρήσεων για το 2010 έδειξαν μείωση εσόδων κατά 5,5% και κατακόρυφη υποχώρηση (57%) των κερδών προ φόρου.

Εναλλακτικές λύσεις

Ακόμα και οι εταιρείες που η πορεία τους δεν επηρεάζεται στο βαθμό άλλων από την ύφεση της εγχώριας οικονομίας, επιλέγουν -αντί για μέρισμα που φορολογείται με 40%- να κάνουν επιστροφή κεφαλαίου, που δεν φορολογείται (μία κερδοφόρα εταιρεία υποχρεούται να διανείμει έστω και μικρό μέρισμα, εκτός εάν καταφέρει να κάνει γενική συνέλευση με απαρτία 70% και αποφασίσει περί του αντιθέτου, δηλαδή να μην δώσει μέρισμα). Ο λόγος, η υψηλή φορολογία, όπως διαμορφώνεται από το άθροισμα του φόρου εισοδήματος (24% ο συντελεστής για το 2010), της έκτακτης εισφοράς (10%) και του φόρου επί των διανεμόμενων κερδών (40%). Μόνο από την έκτακτη εισφορά το κράτος ευελπιστεί να συγκεντρώσει ποσό 1 δισ. ευρώ.

ΟΤΕ

Ψίχουλα θα πληρώσει για το 2010

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 99,9 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2010, έναντι 790 εκατ. ευρώ το 2009.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, συμπεριλαμβανομένων της έκτακτης εισφοράς και των φόρων, διαμορφώθηκε στα 238,9 εκατ. ευρώ, έναντι 382,4 εκατ. ευρώ το 2009. Με άλλα λόγια, ο ΟΤΕ θα πληρώσει εφέτος 37,5% ή 143,5 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους. Αλλά η φοροδοτική του δυνατότητα θα μειωθεί κι άλλο:

**Ο ΟΤΕ θα κληθεί σύντομα να πληρώσει και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2010 (κατά πάσα πιθανότητα, γιατί ακόμα δεν έχει βγει σχετική εγκύκλιος) και θα επιβαρύνει τα κέρδη του 2011. Δηλαδή, η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί με βάση το ποσό των 99 εκατ. ευρώ και θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα 69,3 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο όμιλος το 2010, όταν τα προ φόρων κέρδη ήταν 790 εκατ. ευρώ.

* Σίγουρα ο ΟΤΕ δεν θα ήθελε να δώσει μέρισμα, αλλά είναι δύσκολο να πάρει τέτοια απόφαση η γενική του συνέλευση με απαρτία 70%. Ομως, ακόμα κι αν δώσει μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2010 (φορολογούνται με συντελεστή 40%), είναι ζήτημα εάν το Δημόσιο θα εισπράξει κάποιο ικανοποιητικό ποσό, δεδομένου ότι το μέρισμα θα είναι εξαιρετικά μικρό και θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 70 εκατ. ευρώ.

* Η μείωση των κερδών του ΟΤΕ δεν ήταν όλη αποτέλεσμα της φθίνουσας εμπορικής δραστηριότητας του οργανισμού, της πτώσης της ζήτησης και της μείωσης των περιθωρίων κέρδους στην εγχώρια αγορά. Ηταν και αποτέλεσμα της προσαρμογής της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, η αξία της θυγατρικής στη Ρουμανία, της Romtelecom, μειώθηκε κατά 244,5 εκατ. ευρώ, ποσό που επιβάρυνε τα αποτελέσματα του 2010, μείωσε ισόποσα τα κέρδη και ανάλογα τη φοροδοτική δυνατότητα του οργανισμού.

COCA COLA

Επιστροφή κεφαλαίου και… βλέπουμε για την έκτακτη εισφορά

Η Coca Cola είναι μία περίπτωση εταιρείας που παρουσίασε αύξηση κερδών το 2010 (τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 571,8 εκατ. ευρώ, από 564,1 εκατ. ευρώ το 2009).

Ομως, οι φόροι που θα πληρώσει, ειδικά στο ελληνικό Δημόσιο, θα είναι μικρότεροι.

Οπως αναφέρει η διοίκηση, «το νομοθετικό πλαίσιο για τα μερίσματα που ψηφίστηκε το 2010 στην Ελλάδα, δεν επέτρεψε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους με φορολογικά αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το να μην επαναπατρίσουμε μερίσματα από τις θυγατρικές του εξωτερικού, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διανείμουμε ετήσιο μέρισμα για τη χρήση του 2010». Ετσι, δεν θα δώσει μέρισμα, αλλά εξετάζει επιστροφή κεφαλαίου.

Η εταιρεία είναι άγνωστο εάν θα πληρώσει και πόσο έκτακτη εισφορά. Κι αυτό, γιατί το οικονομικό αποτέλεσμα της μητρικής, βάσει του οποίου υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, αναμένεται να διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφού -όπως αναφέρει η διοίκηση- στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις του ομίλου το αποτέλεσμα δεν απαιτεί τη διανομή μερίσματος.

FRIGOGLASS

Ούτε ένα ευρώ φόρο κατά τη διανομή κερδών

Η Frigoglass είναι άλλη μία περίπτωση υγιέστατης εταιρείας, που παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση της πορείας της και των οικονομικών της μεγεθών, καθώς αντλεί τα έσοδά της από την παγκόσμια αγορά (η Frigoglass και η Coca Cola έχουν κοινό μέτοχο τις οικογένειες Α. Λεβέντη και Γ. Δαυίδ).

Δηλαδή, η χρονιά του 2010 ήταν εξαιρετικά θετική, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 31%, στα 457 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 34,8 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ το 2009.

Ομως, παρά τον πολλαπλασιασμό των κερδών, ενδέχεται το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει ψίχουλα. Και τούτο, καθώς η μητρική εταιρεία του ομίλου, που εδρεύει στην Ελλάδα, είναι μικρή οντότητα με μικρή φοροδοτική δυνατότητα. Είναι αποκαλυπτικό ότι η μητρική έκλεισε το 2010 με ζημιές προ φόρων 1,530 εκατ. ευρώ, όταν ο όμιλος έκλεισε το ίδιο έτος με κέρδη προ φόρων 34,8 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ φόρο κατά τη διανομή των κερδών, γιατί δεν θα δώσει μέρισμα, καθώς φορολογείται με 40%. Προτίμησε να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία δεν φορολογείται. Πρακτικά, εάν ήθελε να δώσει μέρισμα 10 λεπτά του ευρώ, τα 4 λεπτά θα πήγαιναν στην εφορία και τα 6 λεπτά στον μέτοχο. Με την επιστροφή κεφαλαίου και τα 10 λεπτά καταλήγουν στον μέτοχο. Επιστροφή κεφαλαίου μπορούν να κάνουν οι εταιρείες που έχουν υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s