Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά

Η ηθική νίκη των απεργών πείνας στην Υπατία

Τι μεσολάβησε ώστε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης να προσέλθει στον διάλογο χθες με τους «λαθρομετανάστες», προσφωνώντας τους μάλιστα «μετανάστες χωρίς χαρτιά»; Τι μεσολάβησε ώστε ο υπουργός Υγείας να στείλει τους γιατρούς του ΕΣΥ για να συνδράμουν τους απεργούς πείνας και όχι το «κλιμάκιο» για να διαπιστώσει «μικροβιολογική βόμβα», όπως είχε πράξει προ ημερών; Τι μεσολάβησε ώστε οι αλληλέγγυοι πολίτες, τους οποίους επί μέρες δυσφημούσαν ως υποκινητές, να γίνονται δεκτοί ως συμπαραστάτες των μεταναστών στη συνάντηση στα γραφεία της ΓΣΕΕ; Τι μεσολάβησε ώστε από τη ρητορική του αυταρχικού κράτους, που δεν ιδρώνει μπροστά στους επαπειλούμενους κινδύνους για τις ζωές ανυπεράσπιστων ανθρώπων, η εξουσία να υποχωρεί σε υποσχέσεις για ανθρωπιστικές προσεγγίσεις;

Πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν στη χθεσινή, κατ’ αρχάς θετική, εξέλιξη με τη συνάντηση υπουργών – μεταναστών, που σηματοδοτεί την ηθική νίκη των απεργών πείνας. Καθοριστικός παράγων υπήρξε η ίδια η αποφασιστικότητα των απεργών πείνας. Η άδολη αγωνιστικότητά τους επέβαλε σε όλους τον σεβασμό απέναντί τους. Δεν πρόκειται για ενέργειες που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως επί μέρες διέδιδαν τα χαλκεία του κ. Ραγκούση. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η έμπρακτη στάση αρχών μπορεί να διαλύσει τις επικοινωνιακές αθλιότητες. Ακόμη και ο Τύπος, που αντιμετώπιζε με καχυποψία τον αγώνα τους, αναγκάζεται τώρα να επανατοποθετηθεί.

Παρά τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί για επιλογές των απεργών πείνας, υπήρξε ακριβώς η επιλογή της απεργίας πείνας που έθεσε στην ημερήσια διάταξη το μεταναστευτικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, η απεργία πείνας, αντί να κυλήσει στο περιθώριο, αποδείχθηκε καταλύτης εξελίξεων ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών.

Οι μετανάστες κατόρθωσαν να εξαγγείλει η κυβέρνηση ρυθμίσεις για τα ένσημα, που βελτιώνουν όχι μόνο τη δική τους θέση, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων σε συνθήκες κρίσης. Αυτή η προσφορά δείχνει ότι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν αγωνιζόμενοι σε κοινούς στόχους.

Είναι ώρα για μετριοπάθεια απ’ όλες τις πλευρές. Οι παρεμβάσεις φορέων, όπως η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι δημοτικές αρχές της περιοχής, δείχνουν τον δρόμο του «έντιμου συμβιβασμού». Η κύρια ευθύνη για να βρεθεί λύση βρίσκεται στην κυβερνητική πλευρά. Ελπίζουμε και αναμένουμε.

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στην υπόθεση των 300 μεταναστών απεργών πείνας συνιστούν ουσιαστικά οι προτάσεις που δημοσιοποίησε χθες για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης αδειών παραμονής με ειδική μνεία στους μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Στις προτάσεις, τις οποίες υπογράφει ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και έγκριτος νομικός Βασίλης Καρύδης, υπογραμμίζεται με έμφαση ότι «για την αναγνώριση δικαιώματος διαμονής αλλοδαπών οι οποίοι ευρίσκονται στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, παρά τις πρόσφατες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας«.

Το πρόβλημα, όπως τονίζει, «εστιάζεται κυρίως σε αλλοδαπούς που παρέχουν ανασφάλιστη εργασία, είτε εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν εκπέσει της νομιμότητας, είτε επειδή δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα για τυπικούς, κυρίως, λόγους». Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι «η Πολιτεία οφείλει να ορίσει τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και τις διαδικασίες για την εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής και εργασίας στη χώρα για τους ανθρώπους αυτούς. Προκειμένου να αναγνωρισθεί καθεστώς νόμιμης διαμονής στην ανωτέρω κατηγορία θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κριτήρια, όπως α) η ένταξή τους στην οικονομική ζωή (π.χ. απόδειξη πραγματικής εργασιακής σχέσης), β) ο χρόνος διαμονής τους στη χώρα, καθώς και γ) η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με αυτή (π.χ. γέννηση τέκνων, φοίτηση των ίδιων ή τέκνων σε ελληνικό σχολείο)».

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η εξασφάλιση της νόμιμης διαμονής σε ανθρώπους, οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι ήδη ενταγμένοι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και έχουν αναπτύξει δεσμούς μ’ αυτή, λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους, δεν αντιστρατεύεται, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στη διαχείριση του φαινομένου της αντικανονικής μετανάστευσης και της παράνομης διαμονής.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s