Ουραγός στους μισθούς η Ελλάδα: Δεν ευθύνεται το κόστος εργασίας για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα αλλά το Ευρώ!

Το επίπεδο των μισθών στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ήδη από τα χαμηλότερα της Ευρώπης και δεν ευθύνεται για την «απώλεια» της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων υποστηρίζει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μύθος είναι το υψηλό κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Η έκθεση καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα τρόικας και κυβέρνησης ότι δηλαδή φταίνε οι «υψηλοί» µισθοί για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Πρόκειται για τη µεγάλη επιστηµονική µελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (Ηλίας Ιωακείµογλου) µε θέµα «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1995-2009».

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως οι μεταβολές του κόστους εργασίας την περίοδο 1995-2009, κινήθηκαν σε ρυθμούς ανάλογους προς τους αντίστοιχους στις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες. Η Ελλάδα, μάλιστα ως προς το κόστος εργασίας, βρίσκεται πέμπτη από το τέλος στη λίστα με τις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες. Το πραγματικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2009 ήταν χαμηλότερο περίπου κατά 35% έναντι των μικρών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, 25% έναντι της Γαλλίας και της Βρετανίας, περίπου 20% έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, σε σύγκριση µε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι Έλληνες εργαζόµενοι έχουν από τις χαµηλότερες αποδοχές, όταν οι επιχειρήσεις στη χώρα µας διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους µεταξύ των χωρών-µελών της Ε.Ε.

Το Ευρώ φταίει για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας οφείλεται στην ονοµαστική συναλλαγµατική ισοτιµία του ευρώ. Η ανατίµηση του ευρωπαϊκού νοµίσµατος κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) ακριβότερα και υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητά τους.

Όσον αφορά στο μέσο περιθώριο κέρδους την περίοδο 1995-2009, ήταν 40%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε εξαίρεση την Ιρλανδία. Το 2010 αν και μειώθηκε κατά 5%, τονίζει η μελέτη, είναι ακόμα υψηλότερο των υπόλοιπων χωρών που έχουν στην πλειονότητα τους κάτω από 30%.

πηγές: Τα Νέα, Ελευθεροτυπία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s