Προσωπικότητες από Ελλάδα και εξωτερικό στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους

Παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη 3 Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους της χώρας, βασική εργασία της οποίας θα είναι το δημόσιο χρέος και η εξακρίβωση των αιτιών του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και η χρήση των δανείων.

Παράλληλα, η ΕΛΕ έρχεται να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει, καθώς οι λαοί που καλούνται να φέρουν σε πέρας το κόστος των προγραμμάτων της Ε.Ε., έχουν πλήρη έλλειψη ενημέρωσης, ενώ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Την Έκκληση υπογράφουν περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που υπογραμμίζουν την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους.

Από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων, υπογράφουν ο σκηνοθέτης Ken Loach, ο Noam Chomsky, καθηγητής MIT, ο Tony Benn, πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών, ο Eric Toussaint, ιδρυτής και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), πρώην υπουργοί από τον Ισημερινό (όπου δημιουργήθηκε αντίστοιχη επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους), ευρωβουλευτές από την ΕΕ, όπως ο Γερμανός Lothar Bisky, ο Jean Batou, καθηγητής διεθνούς σύγχρονης Ιστορίας στη Λοζάνη, Κώστας Δουζίνας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου,  Slavoj Zizek, κοινωνιολόγος και καθηγητής στο Institute for Social Studies της Λιουμπλιάνα, Marta Harnecker, πολιτική επιστήμονας και κοινωνιολόγος, Tariq Ali, συγγραφέας και εκδότης του New Left Review.

Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που συνυπογράφουν την Έκκληση, μεταξύ των οποίων, ο Samir Amin, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Gary A. Dymski, ο καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Μόσχας Jacques Sapir, ο J. Machado, καθηγητής πολιτικής οικονομίας και μακρο-οικονομικών στη Βραζιλία, ο  καθηγητής πολιτικής οικονομίας Κώστας Λαπαβίτσας, ο καθηγητής πανεπιστημίου Michael Lebowitz, ο E.Stockhammer, καθηγητής οικονομικών στο Kingston University και άλλοι.

Από την Ελλάδα

Βουλευτές, πολιτικοί, συνδικαλιστές, αγωνιστές του εργατικού κινήματος, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, νομικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, αγωνιστές των κινημάτων ενάντια στην ακρίβεια, του κινήματος των διοδίων, εκπρόσωποι επιτροπών γειτονιάς, αγωνιστές του αγροτικού κινήματος ζητούν να έλθουν στο φως οι όροι υπό τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια που εξαναγκάζεται να επωμιστεί η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, με επαχθή αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα, μέσω των αλλεπάλληλων Μνημονίων που υπογράφει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Υπογράψτε εδω για τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας εδώ: www.elegr.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: «ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ»

Ειδικότερα, για το χαρακτήρα και τους στόχους της Πρωτοβουλίας τοποθετήθηκαν στη Συνέντευξη  οι:  Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη βουλευτής), Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας),  Παναγιώτης Λαφαζάνης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ), Σπύρος Παπασπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Γιώργος Κατρούγκαλος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου),  Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας), Διονύσης Τσακνής (μουσικοσυνθέτης) και Μανώλης Γλέζος. Συντόνισε ο Λεωνίδας Βατικιώτης.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι “πρωτεργάτες” για τη συγκρότηση της Επιτροπής, στάθηκαν στη σημασία που έχει για τη χώρα και το μέλλον της η σύστασή της.

Επίσης τόνισαν ότι θα είναι ανεξάρτητη από τη Βουλή, τα κόμματα και τους κρατικούς μηχανισμούς, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θα είναι ο δημοκρατικός και λαϊκός της χαρακτήρας.

Παράλληλα ζήτησαν να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να έχει πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις του δημοσίου χρέους τις 4 τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και διμερούς, πολυμερούς ή άλλης μορφής χρέους και κρατικών υποχρεώσεων. Στην πορεία των εργασιών και ανάλογα με τα αποτελέσματα η ΕΛΕ θα διαμορφώσει τις προτάσεις εκείνες ώστε να συνδράμει την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους.

Σχετικά με το ζήτημα της στάσης πληρωμών, τα μέλη της Πρωτοβουλίας υπογράμμισαν ότι ο στόχος τους είναι η μελέτη σύνθεσης του χρέους και αυτό πέρα από τις ειδικότερες απόψεις που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπισή του. Όσο προχωράει -και θα προχωρήσει γοργά η Επιτροπή- τόσο θα αποσαφηνίζονται αλλά και θα συζητούνται αποτελεσματικότερα τέτοια θέματα όπως η ανάγκη στάσης πληρωμών.

“Η ΕΛΕ θα συγκροτηθεί έτσι κι αλλιώς”

Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, υπογράμμισε ότι “είναι απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να μάθει πως φτάσαμε ως εδώ”, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα τη δεχθεί”. Παράλληλα σημείωσε ότι “η ΕΛΕ δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη”.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε για τον χαρακτήρα της ότι “θα είναι κινηματική διαδικασία, διαφορετική από τις επιτροπές της Βουλής, ανεξάρτητη από κόμματα, κρατικούς μηχανισμούς και Βουλή”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, στάθηκε στη σημασία του εγχειρήματος και τόνισε ότι “η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή που μπορεί να ταράξει τα νερά και να ανοίξει νέους δρόμους”. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι “η ΕΛΕ θα συγκροτηθεί έτσι κι αλλιώς”, καθώς όπως πρόσθεσε, “δεν εξαρτάται απ’ την εκχώρηση θεσμικών αρμοδιοτήτων”. Ταυτόχρονα σημείωσε τις δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες της Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι “μπορεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα για τη χώρα”.

Τον λόγο να πάρει, κάλεσαν οι ομιλητές, τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος τόνισε ότι “αν δεν θέλουμε τον ευνουχισμό του λαϊκού κινήματος, τότε είναι αναγκαία η μεταλλαξή της λαϊκής οργής σε τέτοιες πολιτικές κατευθύνσεις”. Παράλληλα κατέθεσε την πρόταση το χρέος να αποτελέσει βασικό θέμα σε ημερίδες των οικονομικών πανεπιστημίων της χώρας και κεντρικό ζήτημα στα συνδικάτα, τους δήμους κ.λπ..

»Ιστορικός ο χαρακτήρας της Επιτροπής»

Ο Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι “η πρωτοβουλία παίρνει ένα υψηλό, ιστορικό και κοινωνικό χαρακτήρα” και πως “αποτελεί μια ευρύτερη πρωτοβουλία ως δύναμη λύσης και εξόδου από την κρίση”. Επίσης ανέφερε πως “πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση χρέους σε εθνικό επίπεδο, αλλά έχει ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα”.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, σημείωσε τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο σε περίπτωση που ένα κράτος αδυνατεί να εκπληρώσει τα χρέη του απέναντι στους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες. Στην περίπτωση αυτή, είπε, ότι το κράτος έχει τη νόμιμη δυνατότητα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές του.

Η συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη, στάθηκε στη σημασία της γνώσης που όπως είπε “μπορεί να αποκτήσει εκρηκτική δυναμική”, ενώ ο μουσικοσυνθέτης Δ. Τσακνής, είπε ότι “η πρόταση της ΕΛΕ επαναφέρει τη μπάλα στο γήπεδο της πολιτικής”.

Τη συνέντευξη συντόνισε ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ο οποίος ενημέρωσε πως η ΕΛΕ θα πραγματοποιήσει διεθνές συνέδριο τον Μάιο, εκδηλώσεις και αντίστοιχες επιτροπές στην υπόλοιπη χώρα.

Από τη μεριά της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ανακοινώθηκε ότι στο εξής θα λειτουργεί ιστοσελίδα, όπου θα συνεχιστεί η συγκέντρωση υπογραφών κι απ’ όπου θα υπάρχει ενημέρωση για τις περαιτέρω δραστηριότητες.

Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία επιτροπών για την μελέτη του χρέους, η πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου τον Μάιο, εκδόσεων, ανοιχτής δημόσιας εκδήλωσης με θέμα «ανοίξτε τα βιβλία του δημόσιου χρέους», κ.α.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕ

Κεντρικός στόχος της ΕΛΕ είναι να εξακριβωθούν τα αίτια του δημόσιου χρέους, οι όροι με τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια και η χρήση τους . Βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαχθούν, η ΕΛΕ θα κληθεί να διαμορφώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, και του τμήματος εκείνου που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές, και να διαπιστώσει ποιοι έχουν ευθύνες για τη σύναψη προβληματικών συμβάσεων χρέους.

Είναι γνωστό ότι η λειτουργία τέτοιων Επιτροπών σε άλλες χώρες κατέληξε στον εντοπισμό του λεγόμενου «απεχθούς» τμήματος του χρέους – στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, αυτό κυμάνθηκε από το μισό έως και τα τρία τέταρτα του συνολικού του ύψους -, στην άρνηση πληρωμής του και σε αντίστοιχο δραστικό «κούρεμα» μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μέσω των ΕΛΕ ουσιαστικά δρομολογήθηκαν διαδικασίες για μια ριζική και ριζοσπαστική «αναδιάρθρωση» του χρέους με πρωτοβουλία όχι των δανειστών (ελεγχόμενη πτώχευση) αλλά των ίδιων των κυβερνήσεων των χωρών, επιτρέποντας σε χώρες που βρίσκονταν πεσμένες στα γόνατα να σηκωθούν όρθιες και στους εργαζόμενους τους να μπορούν ξανά να ελπίζουν και να αγωνίζονται για το μέλλον: Καθώς την πρωτοβουλία είχαν οι δανειοδοτημένοι, το «κούρεμα» δεν συνοδεύτηκε από μακρόχρονα προγράμματα λιτότητας.

O Ισημερινός (Εκουαδόρ) αρνήθηκε το 2008 την πληρωμή του «απεχθούς χρέους» (odious dept). Εθεσε το θέμα στον ΟΗΕ και αποφάσισε το «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους ενώ το υπόλοιπο δέχτηκε να αποπληρωθεί με 10% των συναλλαγματικών εισπράξεων από εξαγωγές. Επίσης το 1953 η Γερμανία, με τη συμφωνία του Λονδίνου δέχτηκε να πληρώσει μόνο το 37,5% του χρέους της και η εξόφληση να γίνει επί ενός ποσοστού των εισπράξεων από εξαγωγές. Επίσης το 1936 η Ελλάδα αρνήθηκε επί Μεταξά (!!) την εξυπηρέτηση δανείου της βελγικής τράπεζας «Societe Commercial de Belgique» επικαλούμενη «τα συμφέροντα του ελληνικού λαού για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας», σκεπτικό που αποδέχτηκε το «Διεθνές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου» κά.!

Το ζητούμενο λοιπόν, πέραν του θεσμικού της ρόλου, είναι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου να αποκτήσει κινηματική δικτύωση  μέσα στα κοινωνικά κινήματα (συνδικαλιστικές, επιστημονικές, κοινωνικές οργανώσεις) καθώς και σε κόμματα και οργανώσεις που ενστερνίζονται την ιδέα ουσιαστικού ελέγχου του χρέους και πρώτα απ’ όλα της Αριστεράς. Για να τεκμηριωθεί, σην πλατύτερη δυνατή βάση, με ηθικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα η ιδέα άρνησης πληρωμής του «επαχθούς/απεχθούς» χρέους, η μη αποδοχής του Μνημονίου και συνακόλουθων πολιτικών, η άρνηση υποθήκευσης μισθών και συντάξεων ως εγγύηση αποπληρωμής δημόσιου χρέους, άρνηση κατάργησης λαϊκής κυριαρχίας και η υποταγή του ελληνικού λαού στην «μπότα» του χρηματιστικού κεφαλαίου και των γαλλογερμανικών τραπεζιτών.

Από αυτήν την άποψη η ΕΛΕ, ως λαϊκοδημοκρατικός θεσμός, μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός μοχλός ανατροπής των προπαγανδιστικών στερεότυπων κυβέρνησης και τρόϊκας, αποδόμησης του «μονόδρομου» των αλλεπάλληλων Μνημονίων, ενίσχυσης της αγωνιστικής παρέμβασης για εναλλακτική πολιτική προοδευτικής εξόδου από την κρίση, με συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής-αριστερής κυβέρνησης που θα ανοίξει ελπιδοφόρους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία.

Υπογράφουν, από Ελλάδα, οι:

1.    Αγγελάκας Γιάννης, μουσικοσυνθέτης

2.    Αγγελόπουλος Βένιος, πανεπιστημιακός

3.    Αλαβάνος Αλέκος, πρώην μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

4.    Αλεβίζου Ελπίδα, μέλος κινημάτων πόλης, κίνημα Δεν πληρώνω

5.    Αλιμπράντης Νικήτας, καθηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου και ΔΠΘ

6.    Ανδρεάδης Γιάγκος, πανεπιστημιακός

7.    Αρέστης Γιώργος, μέλος κινήματος «Δεν πληρώνω στα διόδια»

8.    Αστρινάκη Ράνια, πανεπιστημιακός

9.    Βαλαβάνη Νάντια, συγγραφέας

10. Βαρδάνης Μιχάλης, αντιστράτηγος ε.α. , πρώην πρόεδρος Συλλόγου Φυλακισθέντων και  Εξορισθέντων Αντίστασης ‘67-’74 (ΣΦΕΑ)

11. Βασιλείου Δημήτρης, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

12. Βατικιώτης Λεωνίδας, οικονομολόγος, δημοσιογράφος

13. Βεργόπουλος Κώστας, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός

14. Βιλιάρδος Βασίλης, οικονομολόγος

15. Γαβρίλης Γιώργος, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ

16. Γαλάνης Νίκος, μηχανικός

17. Γέρου Κάτια, ηθοποιός

18. Γεωργακάκη Ροδή, αντιδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

19. Γκανής Βάιος, πρόεδρος Διαδημοτικού Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας

20. Γκλέτσος Απόστολος, δήμαρχος Στυλίδας

21. Γκότσης Ηρακλής, δήμαρχος Νέας Ιωνίας

22. Γλέζος Μανόλης

23. Δεκλερής Μιχάλης, πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ

24. Δελαστίκ Γιώργος, δημοσιογράφος

25. Δημητρίου Αλίντα, σκηνοθέτης

26. Δημητρίου Σωτήρης, ανθρωπολόγος

27. Δούκα Μάρω, συγγραφέας

28. Δουράκης Γιώργος, επικ. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας.

29. Θανασέκος Γιάννης, πανεπιστημιακός

30. Θεοδωρόπουλος Γιώργος, συντονιστής επιτροπών Ακρίβεια Στοπ

31. Θεωνάς Γιάννης, πρώην γενικός γραμματέας ΓΣΕΕ

32. Ιωακείμογλου Ηλίας, οικονομολόγος,

33. Ιωάννου Γιάννης, συνθέτης

34. Καζάκος Άρης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου

35. Κάμμερ Ρενέ, διευθύντρια & χορογράφος του ΚΘΒΕ, διευθύντρια και πρώτη χορεύτρια Μπαλέτου Αθηνών, πρώην σολίστ της Όπερας της Βόννης

36. Καρακώστα Εύη, μηχανικός

37. Καλομοίρης Γρηγόρης, συνδικαλιστής, εκπαιδευτικός

38. Καμπιτάκης Κώστας, γεωπόνος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης

39. Καμπούρης Δημήτρης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

40. Καπάταης Χρήστος, μηχανικός

41. Καρυστιάνη Ιωάννα, συγγραφέας

42. Κασιμάτης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής Νομικής, ακαδημαϊκός

43. Κατζουράκης Κυριάκος, εικαστικός, πανεπιστημιακός

44. Κατρούγκαλος Γιώργος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

45. Κατωμερής Γιάννης, σκηνοθέτης

46. Κιμπουρόπουλος Γιάννης, δημοσιογράφος

47. Κιτίδη Κατερίνα, δημοσιογράφος

48. Κοροβέσης Περικλής, πρώην βουλευτής

49. Κορτζίδης Χρίστος, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

50. Κοσμάς Πέτρος, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός

51. Κουζής Γιάννης, νομικός πανεπιστημιακός

52. Κούνεβα Κωνσταντίνα, συνδικαλίστρια

53. Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, δημοσιογράφος, συγγραφέας

54. Λαφαζάνης Παναγιώτης, βουλευτής

55. Λίτσης Μωυσής, δημοσιογράφος

56. Μαριάς Νότης, αναπληρωτής καθηγητής Θεσμών ΕΕ

57. Μαντάς Παναγιώτης, ιατρός

58. Μαρκέτος Σπύρος, επ. καθηγητής Ιστορίας Ιδεών, τμ. Πολ. Επιστημών ΑΠΘ

59. Μητραλιάς Γιώργος, ακτιβιστής

60. Μουζάλας Γιάννης, εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου

61. Μπαλασόπουλος Θεμιστοκλής, συνδικαλιστής, πρόεδρος ΠΟΕ – ΟΤΑ

62. Μπαλτάς Αριστείδης, πανεπιστημιακός

63. Μπιτσάκης Ευτύχης, πανεπιστημιακός

64. Νικολόπουλος Σταμάτης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

65. Νταβανέλος Αντώνης, γενικός γραμματέας ΔΣ ΕΣΗΕΑ

66. Παναγιωτόπουλος Χρίστος, συνδικαλιστής

67. Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός

68. Παπακωνσταντίνου Πέτρος, δημοσιογράφος

69. Παπαπέτρος Γιώργος, οικονομολόγος

70. Παπασπύρου Σπύρος, συνδικαλιστής, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

71. Παρασκευόπουλος Γιάννης, οικονομολόγος

72. Πατρικίου Έλενα, ιστορικός, σκηνοθέτρια

73. Πετραλιάς Νίκος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας

74. Πισσίας Βαγγέλης, Δρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

75. Πολίτη Τζίνα, πανεπιστημιακός

76. Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια ΕΜΠ, δημοτική σύμβουλος Αθήνας

77. Ρηγοπούλου Πέπη, πανεπιστημιακός

78. Ρομπόλης Σάββας, πανεπιστημιακός, εργατολόγος

79. Ρόζεμπεργκ Θεόφιλος, παν/μιακός, πρ. πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου

80. Σακελλαρόπουλος Σπύρος, πανεπιστημιακός

81. Σακοράφα Σοφία, βουλευτής

82. Σεβαστάκης Δημήτρης, ζωγράφος καθηγητής ΕΜΠ

83. Σεβαστάκης Νίκος, αν. καθηγητής τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

84. Σπανού Δέσποινα, συνδικαλίστρια, μέλος διοίκησης ΑΔΕΔΥ

85. Σταυρόπουλος Στάθης, σκιτσογράφος

86. Στραβελάκης Νίκος, οικονομολόγος

87. Στρατούλης Δημήτρης, αντιπρόεδρος ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

88. Τασιάκος Χρίστος, μέλος Συν. Αντιπροσώπων Οικονομικού Επιμελητηρίου

89. Τόλιος Γιάννης, οικονομολόγος, ερευνητής

90. Τομπάζος Σταύρος, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός

91. Τραυλός – Τζανετάτος Δημήτρης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου

92. Τσακαλώτος Ευκλείδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας

93. Τσακνής Διονύσης, μουσικοσυνθέτης

94. Τσακνιάς Δήμος, δικηγόρος

95. Φίλιος Φίλιππος, δήμαρχος Ιωαννίνων

96. Φιλίππου Πέτρος, δήμαρχος Σαρωνικού

97. Χαραλαμπίδης Μιχάλης, πολιτικός

98. Χατζηστεφάνου Άρης, δημοσιογράφος

99. Χατζόπουλος Στάθης, νομικός

100.  Χρυσόγονος Κώστας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμ. Νομικής ΑΠΘ

Και από το εξωτερικό οι:

1.       A.Acosta, Ex-Ministro de Energía y Minas (Ecuador), Ex-Presidente de la Asamblea Constituyente, Economista, profesor universitario

2.       M. Aggelidis, Member of Local Parliament Nordrhein-Westfalen, DIE LINKE

3.       T.Ali, Author, editor New Left Review

4.       N. Álvarez, Economist, Researcher at Universidad Complutense de Madrid.

5.       S.Amin, Economist, Third World Forum, Dakar

6.       P. Arestis, Economist, University of Cambridge and University of the Basque Country

7.       H. Arias, Miembro de Comisión auditoria deuda Ecuador

8.       I.Atack, International Peace Studies, Irish School of Ecumenics, Trinity College Dublin

9.       J. Barredo, Economist, Researcher at Universidad del País Vasco and Université de Grenoble

10.   J. Baker, Associate Professor of Equality Studies and Head of School of Social Justice, University College Dublin

11.   J.Batou, Professeur d’Histoire Internationale Contemporaine, Université de Lausanne

12.   T.Benn, ex-Member of Parliament, Labour Party, UK

13.   L. Bisky, Member of European Parliament, DIE LINKE, Germany, President of the GUE/NGL

14.   R. Blackburn, Professor of Sociology, University of Essex

15.   L. Buendía, Economist, Researcher at Universidad Complutense de Madrid.

16.   M. Canese, Vice-Ministre des Mines, Paraguay

17.   J. Castro Caldas, Economist, Centre for Social Studies, Portugal

18.   C.P. Chandrashekhar, Professor of Economics, Jawaharlal Nehru University, New Delhi

19.   F. Chesnais, Economist, Professeur Émérite de l’Université Paris-Nord

20.   N. Chomsky, Institute Professor (retired), MIT

21.   N. Chountis, Member of European Parliament, SYRIZA, Greece, GUE/NGL

22.   A.Cibils, Economist, Universidad Nacional de General Sarmiento, Argentina

23.   T.Coutrot, Economist, president of ATTAC France

24.   J. Crotty, Economist, Emeritus Professor and Sheridan Scholar, UMASS Amherst

25.   J.M. Dolivo, Député, Vaud, Suisse

26.  D. De Jong, Member of European Parliament , GUE/NGL, The Netherlands

27.   D.Derwin, executive member, Dublin Council of Trade Unions

28.   C.Douzinas, Pro-Vice Master, Director, Birkbeck Institute for the Humanities

29.   G. Duménil, Economist, ex-Directeur de Recherches au Centre National de la Recherche Scientifique, Paris X, Nanterre

30.   C.Durand, Economist, Université Paris 13

31.   G. Dymski, Economist, University of California, Riverside

32.   M. Ebel, Députée, Neuchâtel, Suisse

33.   G. Epstein, Professor of Economics and Co-Director, Political Economy Research Institute (PERI), UMASS, Amherst

34.   M. L. Fattorelli, Auditor, member of the audit commission of Ecuador, coordinator of Citizen Debt in Brazil

35.   B.Fine, Economist, School of Oriental and African Studies

36.   D.K. Foley, Leo Model Professor, New School for Social Research, External Professor, Santa Fe Institute Department of Economics

37.   P. Franchet, Inspector of Taxes, France; CADTM

38.   A.Garzón, Economist, Researcher at Universidad Pablo Olavide de Sevilla

39.   L.German, Coalition of Resistance, Britain

40.   S. George, PhD, writer, Board President of the Transnational Institute

41.   J.Généreux,  Economist, member of the Secretariat of the Left Party France

42.   J. Ghosh, Professor of Economics, Jawaharlal Nehru University, New Delhi

43.   C.Gobin, Maître de recherche Université Libre Bruxelles

44.   P. Gonzalez, Casanova Ex-rector Universidad Nacional Autónoma de México, Mexico

45.   C.O’Grada, Professor, School of Economics, University College Dublin

46.   J. Gusmão, Member of Parliament, BLOCCO DE ESQUERDA, Portugal

47.   T. Hadjigeorgiou, Member of European Parliament, AKEL, Cyprus

48.   D.J. Halliday, former United Nations Assistant Secretary-General

49.   M. Harnecker, Sociologist, political scientist, author

50.   J.M. Harribey, Economist, Université Bordeaux IV, ex-president of ATTAC

51.   J. Hanlon, Visiting Senior Fellow, LSE and Open University

52.   A.Hunko, Member of German Parliament, DIE LINKE, Member of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe

53.   M. Husson, Economist, researcher at Institut d’Etudes Economiques et Sociales

54.   G. Irvin, Economist, Professorial Research Fellow, School of Oriental and African Studies

55.   S. Jacquemont, CADTM

56.   E.Jeffers, Economist, Université Paris VIII

57.   R.Kammer, Professeur de danse classique, ex soliste à l’Opéra de Bonn, première danseuse et  directrice du ballet d’Athènes

58.   S. N. Keifman, Profesor Titular Regular de Economía Universidad de Buenos Aires

59.   F.Keoghan, General President, Technical, Engineering and Electrical Union (TEEU)

60.   P.Khalfa, Coprésident de la fondation Copernic, France

61.   P.Kirby, Director, Institute for the Study of Knowledge in Society (ISKS); Professor of International Politics and Public Policy, Department of Politics and Public Administration; Member, Governing Authority, University of Limerick

62.   J. Klute, Member of European Parliament, DIE LINKE, Germany

63.   S.Kouvelakis, Political Scientist, King’s College, University of London

64.   J. Kregel, Economist, Senior Scholar at the Levy Economics Institute of Bard College

65.   J.Lambert, Member of European Parliament, Green Party, UK

66.   C.Lapavitsas, Economist, School of Oriental and African Studies

67.   N. Lawson, Compass, UK.

68.   M. Lebowitz, Economist, Professor Emeritus, Simon Fraser University

69.   K.Loach, Film Director

70.   K.Lynch, Professor of Equality Studies, University College Dublin

71.   J. Machado, Professor of Political Economy and Macroeconomics at PUC-Sao Paulo, Brasil

72.   G.Massiah, Economist, AITEC (Association Internationale de Techniciens et Chercheurs) Paris

73.   C.Marichal, Historian, El Colegio de México

74.   P.Marlière, Professor of French Studies, UCL, University of London

75.   J.P. Mateo, Researcher, Universidad Complutense de Madrid

76.   B. Medialdea, Economist, Professor at Universidad de Valladolid

77.   J.-L.Mélenchon, Member of the French Senate, President of the Left Party (Parti de Gauche) of France

78.   W. Meyer, Member of European Parliament, IZQUIERDA UNIDA, Spain

79.   R. Molero, Economist, Researcher at Universidad Complutense de Madrid

80.   J.Nikonoff, Economist, Université de Paris 8, ex-président ATTAC

81.   O. Onaran, Economist, Middlesex University

82.   C. O’Neill, Community Activist, Kilbarrack Community Development Programme, Dublin

83.   S. O’Riain, Professor, Head of Department of Sociology, National University of Ireland, Maynooth

84.   F. O’Toole, author and journalist

85.   R. Pagani, Ex-Maire de Genève

86.   P. Paez, ex-Ministro de Economía de Ecuador

87.   P. Patnaik, Economist, ex-Professor at the Centre for Economic Studies and Planning, Jawaharlal Nehru University, New Delhi

88.   M.J. Paz, Economist, Professor at Universidad Complutense de Madrid.

89.   D. Plihon, Economist,  membre du conseil scientifique d’Attac France

90.   R. Pollin, Economist, Political Economy Research Institute, UMASS Amherst

91.   M. Portas, Member of European Parliament, BLOCCO DE ESQUERDA, GUE/NGL, Portugal

92.   A.Puyana, Professor of Economics, senior researcher at Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLACSO), México

93.   K.Raffer, Department of Economics, University of Vienna, Austria

94.   M. Ransdorf, Member of European Parliament, KSCM, Czech Republic

95.   J. Reis, Economist, Director of the Economics Faculty, Coimbra University, Portugal

96.   S.Resnick, Economist, UMASS Amherst

97.   J. Rodrigues, Economist, Centre for Social Studies, Portugal

98.   H.Ruiz Diaz Balbuena, Docteur en Droit, Ministre Conseiller de la Présidence du Paraguay   pour les Relations Internationales

99.   C. Samary, Economist, Université Paris-Dauphine et Institut d’Etudes Européennes, Paris 8

100.  A.Sanabria, Economist, Researcher at Universidad Complutense de Madrid

101.  J.Sapir, Directeur d’étude à l’Ecole des Hautes Études en Sciences Sociales et Professeur associé à la Moscow School of Economics (MSE-MGU)

102.  M.Sawyer, Economist, Leeds University Business School

103.  J.Saxe-Fernández, Profesor/Investigador Facultad de Ciencias Políticas y Sociales, Universidad Nacional Autónoma de México

104.  S. Skaperdas, Economist, University of California, Irvine

105.  E.Stockhammer, Professor of Economics, Kingston University

106.  D.Suvin, Fellow of the Royal Society of Canada, Professor Emeritus, McGill University

107.  E.Toussaint, PhD Political Science, Liege University, President CADTM (Belgium)

108.  P.Vanek, Secrétaire de solidaritéS, ancien député national suisse

109.  I.Valente, Member of the Brazilian parliament, PSOL, initiator of the parliamentary commission to investigate debt

110.  N.Villalba, Membre du Conseil Juridique international de la pPésidence de la République       du Paraguay

111.  J. Weeks, Economist, Professor Emeritus, School of Oriental and African Studies

112.  M.Weisbrot, Economist, Co-Director of the Center for Economic and Policy Research, Washington DC

113.  R. Wolff, Visiting Professor, New School University, New York City

114.  J. Ziegler, Vice-President of the Advisory Committee of the UN Council of Human Rights

115.  G.Zimmer, Member of European Parliament, DIE LINKE, Germany

116.  S.Zizek, Institute for Social Studies, Ljubljana

πηγές: iskra.gr, enosy.blogspot.com, Aριστερό Bήμα

4 thoughts on “Προσωπικότητες από Ελλάδα και εξωτερικό στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους

  1. Παράθεμα: Κ. Λαπαβίτσας: Υποστηρίξτε την εκστρατεία για Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους της Ευρώπης | No Budget blog

  2. Παράθεμα: Ερίκ Τουσέν: Πρόσχημα η έκρηξη του χρέους για επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργασίας! « No Budget blog

  3. Παράθεμα: 10.000 υπογραφές για τις Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους « No Budget blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s