Πρόβα… μνημονίου με εξέγερση στο Ουισκόνσιν

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

Η επίθεση των Ρεπουμπλικάνων στα συνδικάτα, με άλλοθι τα ελλείμματα, δημιούργησε νέα δεδομένα και αφύπνισε το εργατικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Αίφνης, το φιλήσυχο Ουισκόνσιν μετατράπηκε σε ένα εθνικό ιδεολογικό πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των δυναμικών διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα εναντίον του κυβερνήτη του Ουισκόνσιν Σκοτ Ουόκερ στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Μάντισον, ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πολ Ράιν περιέγραψε την ατμόσφαιρα με την πιο χαρακτηριστική δήλωση: «Ειναι σαν να μετακόμισε το Κάιρο στο Μάντισον».

Το συνδικάτο πυροσβεστών περικύκλωσε το Καπιτώλιο του Μάντισον εναντίον του νομοσχεδίου που κατέβασε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Ουισκόνσιν. Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, προφανώς και δεν ήταν το πιο έξυπνο σχόλιο από τη στιγμή που δεν ήθελε να συγκρίνει τον Σκοτ Ουόκερ, που είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος, με τον εκδιωχθέντα πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. «Αυτό που συμβαίνει στο Ουισκόνσιν δεν έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της πολιτείας. Αυτό που προσπαθεί ο Ουόκερ και οι υποστηρικτές του είναι να μετατρέψουν το Ουισκόνσιν από μια λιγότερο λειτουργική δημοκρατία σε κάτι που θα μοιάζει με μια ολιγαρχία του Τρίτου Κόσμου», έγραψε ο Κρούγκμαν στους «New York Times».

Η συνεχιζόμενη κατάληψη του τοπικού Καπιτωλίου και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις από δημόσιους υπαλλήλους, εργάτες, φοιτητές κ.ά., έχουν λάβει πλέον εθνικές διαστάσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που κέρδισαν τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές υπερτονίζοντας ότι οι κρατικές δαπάνες είναι «εκτός ελέγχου», βλέπουν το Ουισκόνσιν ως την αρχή μιας ιδεολογικής αναμέτρησης. «Δεν θα γίνουμε Ελλάδα» είπε ο Σκοτ Ουόκερ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ κατηγόρησε την «πολιτική μηχανή» του Μπαράκ Ομπάμα ότι βοήθησε να οργανωθούν «διαδηλώσεις τύπου Ελλάδας». Στον αντίποδα, τα συνδικάτα και οι σύμμαχοί τους καταγγέλλουν τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων, προειδοποιώντας να μην επιχειρηθεί η ισοσκέλιση των προϋπολογισμών «στην πλάτη των μικρομεσαίων» και προγραμματίζουν εκστρατείες διαφώτισης σε 27 πολιτείες.

Το Ουισκόνσιν αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στον προϋπολογισμό του, αλλά το πρόβλημά του είναι μικρότερο σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουν άλλες αμερικανικες πολιτείες. Τα έσοδα της πολιτείας έχουν μειωθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας, ενώ τα κονδύλια που δόθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του πακέτου διάσωσης των 787 δισ. δολαρίων το 2009 έχουν εξανεμιστεί. Ο νεοκλεγείς κυβερνήτης ζήτησε θυσίες από όλους, και τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, σε μια κίνηση συμβιβασμού, συμφώνησαν σε μειώσεις αποδοχών ύψους 8%. Ο Ουόκερ όμως δεν ενδιαφέρεται να κλείσει καμία συμφωνία μαζί τους, γιατί απλά δεν θέλει να μοιραστεί μαζί τους τις θυσίες που έχει αποφασίσει.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προωθείται ως συνταγή για να μειωθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει το Ουισκόνσιν, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων. Στην ουσία καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, αφαιρεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται την περίθαλψη και τις συντάξεις, επιτρέπει τις απολύσεις όσων «συλλογικά και οργανωμένα παρακωλύουν την εργασία» ή απουσιάζουν δίχως την έγκριση του εργοδότη, ενώ καταργεί και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Ολα αυτά όμως για ποιο λόγο; Εχει να κάνει με την τρέχουσα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το Ουισκόνσιν; Στον δημόσιο τομέα στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες οι εργαζόμενοι αμείβονται λιγότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και επομένως δεν υπάρχει χώρος για περισσότερες περικοπές. Αρα, η διαμάχη δεν έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό, αλλά με την εξουσία. Στην περίπτωση του Ουισκόνσιν, εξάλλου, υπάρχει μια πικρή ειρωνεία. Η οικονομική κρίση, όπως και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες, σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από την αυξανόμενη δύναμη της αμερικανικής ολιγαρχίας. Σε τελική ανάλυση, ήταν οι πολλοί πλούσιοι παίκτες και όχι ο πολύς ο κόσμος που ζήτησαν οικονομική υποβάθμιση και κατ’ επέκταση έθεσαν τις προϋποθέσεις για την οικονομική κρίση του 2008-09. Πρόκειται για μια κρίση, της οποίας το επακόλουθο είναι η κύρια αιτία για την τρέχουσα κρίση του προϋπολογισμού. Και τώρα, οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση αυτή.

Η… απόδραση 15 πολιτειακών Δημοκρατικών γερουσιαστών στο γειτονικό Ιλινόις, και η κατάληψη του Καπιτωλίου έχει οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο και εμποδίζει τον κυβερνήτη να θέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση. Τη διένεξη στο Ουισκόνσιν παρακολουθούν στενά 16 αμερικανικές πολιτείες, καθώς αν ο Ουόκερ επικρατήσει των διαδηλωτών, άλλοι συντηρητικοί κυβερνήτες εκεί θα επιδιώξουν να περιορίσουν τις απολαβές, αλλά και την επιρροή των συνδικάτων στον δημόσιο τομέα. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας από τα συνδικάτα. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να τα «ξεδοντιάσουν», αφού γνωρίζουν ότι είναι η «καρδιά» του Δημοκρατικού Κόμματος: Υπολογίζεται τα συνδικάτα να είναι μέσα στη λίστα των 10 μεγαλύτερων χρηματοδοτών των Δημοκρατικών και θεωρούνται ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην συμμετοχή των ψηφοφόρων τους στις εκλογές.

Θα έχει επιτυχία η επίθεση στα εργατικά συνδικάτα με αφορμή τον προϋπολογισμό μιας πολιτείας; «Δεν γνωρίζω», έγραψε ο Πολ Κρούγκμαν στη στήλη του στους «New York Times». «Ολοι όσοι όμως ενδιαφέρονται να παραμείνει η εξουσία στο λαό πρέπει να ελπίζουν ότι δεν θα πετύχει».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s