Βίντεο από τη δράση αλληλεγγύης στην Fondation Héllenique και την εκδίωξη του Πάγκαλου

Παρίσι – Δράση αλληλεγγύης στην Fondation Héllenique

Σήμερα 33ή μέρα της απεργίας πείνας των μεταναστών στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας είχε αποφασίσει να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην Fondation Héllenique (Ελληνική φοιτητική εστία στο Παρίσι).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία του σκηνοθέτη και προβολή της πρόσφατης ταινίας του «Παράδεισος στη Δύση» με θέμα την «παράνομη» μετανάστευση. Θεωρήσαμε καθήκον μας να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση ενημερώνοντας Γάλλους και Έλληνες παρευρισκόμενους για την κατάσταση των απεργών πείνας καθώς και για την ανάλγητη και ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης. Μια ώρα πριν την εκδήλωση, συγκεντρωθήκαμε στο χώρο, αναρτήσαμε πανό στην είσοδο της εστίας και μοιράσαμε το κείμενο αλληλεγγύης στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια και με την άδεια των διοργανωτών της εκδήλωσης , εισήλθαμε στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσουμε τόσο την ομιλία του σκηνοθέτη, όσο και το έργο.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, εισήλθε στην αίθουσα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Αυθόρμητα, πήραμε το λόγο ζητώντας την αποχώρησή του από την εκδήλωση. Θεωρήσαμε προκλητική τη σημερινή παρουσία του, την ώρα που αρκετοί από τους 300 έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους και δύο μόλις μέρες μετά τη μεγαλειώδη γενική απεργία στην Ελλάδα. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το κοινό για το λόγο της αγανάκτησης μας, τη στιγμή που η διεύθυνση της εστίας επιχειρούσε να παρεμποδίσει την παρέμβασή μας. Φωνάξαμε συνθήματα, τόσο σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ο Θ. Πάγκαλος μας κάλεσε σε ραντεβού την επόμενη μέρα. Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει την ελληνική κοινωνία (άρα και τους μετανάστες) θεωρούμε οποιαδήποτε πρόσκληση σε φιλική κουβέντα-‘’διάλογο’’ ως εμπαιγμό, υπεκφυγή και τέχνασμα. Μετά από αρκετή ώρα κι ενώ αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της απεργών πείνας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αποχώρησε λέγοντας «ακυρώστε το» και βρίζοντας οποιονδήποτε τον αποδοκίμαζε.

Οι παρευρισκόμενοι αντιμετώπισαν θετικά την παρέμβασή μας και παρέμειναν στη θέση τους ζητώντας τη συνέχιση της εκδήλωσης. Ωστόσο, η διεύθυνση πραξικοπηματικά την ακύρωσε ακολουθώντας πιστά την επιθυμία του. Η σημερινή εκδίωξη του Θεόδωρου Πάγκαλου από την ελληνική εστία στο Παρίσι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Τη στιγμή που στα νερά του Αιγαίου πνίγονται μετανάστες, που στον Έβρο χτίζονται τείχη, που 300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία, τα μέλη της κυβέρνησης δε νομιμοποιούνται ούτε πολιτικά, ούτε και ως φυσική παρουσία.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Πρωτοβουλία ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Παρίσι

One thought on “Βίντεο από τη δράση αλληλεγγύης στην Fondation Héllenique και την εκδίωξη του Πάγκαλου

 1. και η μετάφραση:

  Κ.Γαβράς.: ( κακός ήχος ) … Ευχαριστώ … και αν έχω χρόνο αύριο να κάνουμε ένα ραντεβού με τον κ. Πάγκαλο ..θα έρθω ….

  1:20 – 1:36 : Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση

  – Ναι

  – Μιλήσατε για δημοκρατικές διαδικασίες και είπατε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι εκλεγμένη από το λαό. Ο κ. Πάγκαλος πριν από λίγο καιρό ,ένα μήνα περίπου, χαρακτήρισε όλον τον ελληνικό λαό ως «ηλίθιο». Θεωρείτε ότι πρόκειται για μια δημοκρατική συμπεριφορά;

  Κ.Γ : κοιτάτε , να σας πω

  -( αντρική φωνή ) Δεν είναι πλάκα είναι

  Διαδηλώτρια: όχι δεν είναι πλάκα. Έχω όλες τις εφημερίδες, μπορώ να σας τις φέρω αύριο αν θέλετε. Είναι γραμμένο.

  1:45: Διαδηλωτής : μπορούμε αν θέλετε να σας εξηγήσουμε το λόγο αυτού του ακτιβισμού, υπάρχει πολλή παρανόηση…

  Πάγκαλος : ….

  2:30 Δεν ξέρετε τι σημαίνει σεβασμός κ. Πάγκαλος… δεν θα μας δώσετε μαθήματα ανοχής κ. Πάγκαλε
  3:00 Εάν μου επιτρέπετε, είναι αλήθεια ότι οφείλουμε μια εξήγηση στον κ . Γαβρά και σε όλους που φεύγουν και για το νόημα αυτής εδώ της δράσης. Αν βρισκόμαστε εδώ είναι , κυρίως, για να υποστηρίξουμε του 300 απεργούς πείνας , μετανάστες που ( φωνές ) δεν γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν σήμερα ο κ. Πάγκαλος. Πρόκειται για μεγάλη τύχη …. το ότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης είναι παρών διότι αντιπροσωπεύει, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει σε ένα προηγμένο βαθμό, θα λέγαμε σε βαθμό ενσάρκωσης την κατάσταση ηθικής αποσύνθεσης της τωρινής ελληνικής πολιτικής … και γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ, γιατί θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση αλλά θα μιλήσουμε και για την κρίση. Γιατί αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα υπάρχει μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εδώ και δύο χρόνια, από την οποία υποφέρει όλος ο κόσμος, και ξέρω ότι ο κ. Γαβράς είναι από τους ανθρώπους που δεν θεωρούν ότι το σινεμά ή η τέχνη είναι κάτι το ξεκομμένο από την πολιτική. Αυτά τα πράγματα συνδέονται.. ε λοιπόν είναι ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτά. Εάν μιλάτε για τους συνταγματάρχες, δεν πιστεύω ότι θα μιλήσουμε μόνο για το τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από 42 χρόνια … η κυρία είπε ότι «εγώ ήμουνα στο Πολυτεχνείο», ωραία, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε και στο σήμερα σαν πολιτική δράση, αυτό είναι το νόημα της σύνδεσης τέχνης και πολιτικής … Λοιπόν, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες μεταναστών, τους οποίους αποκαλούν παράνομους αλλά που δεν είναι διότι ζουν στην Ελλάδα , ίσως και δέκα χρόνια, εργάζονται κανονικά, πεθαίνουν γιατί είναι σε απεργία πείνας, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την υποστήριξη του κ. Κώστα Γαβρά, μια υποστήριξη πολιτική και ως καλλιτέχνη, και για να καταγγείλουμε τον κ. Πάγκαλο και αυτούς που αντιπροσωπεύει, την κρατική πολιτική…η παρουσία μας εδώ δεν έχει καμία σχέση με μποϋκοτάρισμα ή κάτι σχετικό ούτε είναι μια δράση αντί-Γαβρά.

  5: (γυναικεία φωνή ) Δέχεστε να είναι παρών ο κ.Πάγκαλος , με αυτή όλη την κατάσταση;

  5:36 – 5:50 : ο κ.Πάγκαλος σκοτώνει 300 μετανάστες χωρίς χαρτιά, στην Ελλάδα, αυτή την ώρα γι αυτό και εμείς έχουμε μια ερώτηση για τον κ.Πάγκαλο: εάν θα νομιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν.

  5:50 Ίσως βέβαια αυτά όλα να μην αφορούν τους παρόντες, ίσως είναι εδώ για να κάνουν κάποιες ερωτήσεις σε μια ατμόσφαιρα ευπρέπειας.. Όμως υπάρχει αυτό το επείγον πράγμα, δεν σας ενοχλεί – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμούμε τα καταπληκτικές ταινίες του κ. Κώστα Γαβρά – να είστε εδώ παρουσία ενός δολοφόνου; Να! Αυτή είναι η ερώτηση!

  6:30 Έξω! Dégage! (Ξεκουμπίσου!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s