Τάσος Κουράκης: Προφυλακίζονται πολίτες χωρίς να υπάρχουν «ενδείξεις» που να τους επιβαρύνουν

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την προφυλάκιση της Φέι Μέγιερ

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, με αφορμή τις προφυλακίσεις πολιτών που στηρίζονται σε υποδείξεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις, καταπατώντας τις εγγυήσεις υπέρ του κατηγορούμενου.

Όπως τονίζει ο Τ. Κουράκης, «σύμφωνα με το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μπορεί να διαταχθεί προφυλάκιση, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τίθενται εκεί , που αφορούν είτε τον αιτιολογημένο με βάση συγκεκριμένα στοιχεία κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου ή, υπό συγκεκριμένους όρους, την επικινδυνότητα και πάντοτε υπό τον όρο ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» , πάντοτε δε με απόφαση ειδικά αιτιολογημένη«.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το πολύ ανησυχητικό φαινόμενο να προφυλακίζονται πολίτες χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις , με τυπικές αιτιολογίες και χωρίς να υπάρχουν οι «σοβαρές ενδείξεις» αλλά ούτε καν «ενδείξεις» που να τους επιβαρύνουν ώστε να δικαιολογείται η προφυλάκιση«.

Ως παράδειγμα ανέφερε την προφυλάκιση της Φαίη Μέγιερ, που βασίστηκε στο ότι «διαβάζει ανατρεπτικά έντυπα, αποκαλεί πολιτικούς κρατούμενους τους φυλακισμένους αναρχικούς, είναι αναρχική και εθεάθη σε μπαρ μαζί με συγκατηγορούμενούς της». Ακόμη αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Χρήστου Πολίτη, ο οποίος -όπως σημειώνει ο Τ. Κουράκης- έχει προφυλακιστεί επειδή η μηχανή του εθεάθη να κινείται μερικά τετράγωνα μακρύτερα από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κρυμμένος οπλισμός και ο ίδιος βρέθηκε να πίνει καφέ σε γνωστό μπαρ όπου παρευρίσκετο και συλληφθείς συγκατηγορούμενός του.

Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη αν:

1. «Η συγκεκριμένη πρακτική αυτής της περιόδου που έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες τροποποιήσεις της ποινικής δικονομίας τελεί εν γνώσει του υπουργείου και έχει την έγκριση του υπουργού

2. Είναι αποδεκτό να υπεισέρχονται οι αστυνομικές υπηρεσίες με «υποδείξεις» που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες στην διαδικασία της ανάκρισης και να υποδεικνύουν ποιος είναι και ποιος όχι προφυλακιστέος, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της δικογραφίας και τα πραγματικά στοιχεία

3. Σκοπεύει να συστήσει στους δικαστές τον σεβασμό των διατάξεων των σχετικών με την προφυλάκιση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι «έσχατο» μέτρο».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s