Σημασία έχει ποιος υποφέρει, όχι ποιος φταίει

Τους λόγους που συμμετέχουν στην αρωγή προς τους μετανάστες απεργούς πείνας εξηγούν στην «Αυγή» της Κυριακής οι εκπρόσωποι τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», των «Γιατρών Του Κόσμου» και της «Αποστολής».

Ο Γιάννης Μουζάλας, μέλος του Δ.Σ. των «Γιατρών του Κόσμου» μας επισημαίνει ότι «υπερασπιζόμαστε τα αιτήματα των μεταναστών, ανεξάρτητα αν η διατύπωσή τους γίνεται με σωστό ή λάθος τρόπο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τις μορφές έκφρασής τους, όπως άλλωστε κάνουμε τα τελευταία 20 χρόνια. Έχουμε αναλάβει την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών απεργών, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες από ιατρικής πλευράς, ενώ συγχρόνως διαμεσολαβούμε με την ψύχραιμη μαρτυρία μας ότι δεν πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με λοιμώδη νοσήματα, όπως ακούστηκε από κάποιες υστερικές φωνές.

Στο πλαίσιο της διπλής μας δράσης, ως γιατροί και μάρτυρες, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην απεμπλοκή της κατάστασης, που είχε δημιουργηθεί στη Νομική. Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο και βρέθηκε η λύση του κτηρίου στην Πατησίων, η οποία, η αλήθεια είναι, δεν είναι η καλύτερη. Το νέο κτήριο και ο τρόπος που έχει προσφερθεί αυτό δεν διασφαλίζει τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες για τους απεργούς. Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες μέρες, με την αρωγή όλων των φορέων, θα διαμορφωθούν ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες. Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουν κτήριο».

«Τον Ερυθρό Σταυρό δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει, αλλά ποιος υποφέρει» τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης. Υπό αυτή την έννοια, προσθέτει, «παρείχαμε ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες προσφέροντας κουβέρτες, είδη υγιεινής, νερά κλπ. Για τον ίδιο λόγο προσφέρουμε βοήθεια και στον χώρο που μεταφέρθηκαν τώρα οι μετανάστες παρέχοντας κάποιες σκηνές και θερμάστρες, καθώς, όπως μου είπε και ο πρύτανης, ο χώρος είναι μικρός και δεν χωράνε. Εμείς, απ’ την πρώτη στιγμή, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και με το κύρος, αν θέλετε, που προσφέρει το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού».

Στην παροχή βοήθειας συμμετέχει και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Όπως μας είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, «η εμπλοκή της ‘Αποστολής’ περιορίζεται στη σίτιση, αν και εφόσον αυτή ζητηθεί, και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, από νερά, χυμούς, είδη ρουχισμού. Το αίτημα για τη δική μας αρωγή διατυπώθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και αμέσως ανταποκριθήκαμε».

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, τονίζει με οργή ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Σε αγαστή συνεργασία με την πλειονότητα των ΜΜΕ, αφού εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση τόσο κατά των μεταναστών όσο και κατά των αλληλέγγυων, μια πραγματικά γκεμπελική προπαγάνδα με αφόρητες πιέσεις, και εκμεταλλευόμενη μία, στην καλύτερη περίπτωση, μικρού μεγέθους πρυτανεία, αποφάσισε να άρει το άσυλο και να ξεχυθούν οι λεγεώνες των ένστολων κανίβαλων στη Νομική.

Ήμασταν σε ένα απολύτως άδειο κτήριο και παρ’ όλα αυτά έγινε η άρση χωρίς κανένα επιχείρημα. Για ορισμένους, όπως το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, αρκεί να μην ασκείται, έτσι και το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να αίρεται όταν αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Φύγαμε απο το κτήριο της Νομικής για να μην δώσουμε την ευκαιρία να βρεθούν οι μετανάστες στα γνωστά κρατητήρια-κολαστήρια.

Η αριστερά, αντί τις προηγούμενες μέρες να χαλαλίζει τόσο χρόνο σε ψάξιμο και δηλώσεις για ξενοδοχεία και γυμναστήρια, δεν θα ήταν καλύτερο να κινητοποιήσει συνδικαλιστές και πανεπιστημιακούς για την υποστήριξη του πραγματικού ασύλου;».

«Η άρση του ασύλου ήταν τελείως αδικαιολόγητη και αβάσιμη, χωρίς ίχνος φθοράς και με τους μετανάστες να βρίσκονται σε ένα άδειο και αναξιοποίητο κτήριο της Νομικής», υπογραμμίζει ο Πέτρος Σανταμούρης, μέλος της Αριστερής Ενότητας (ΑΡ.ΕΝ.) Νομικής. Από την αρχή, πάντως, όπως τονίζει, «η Κοσμητεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στους φοιτητές κηρύσσοντας το lock-out και κλείνοντας τη σχολή. Αυτό και μόνο έδινε την εντύπωση ότι ολόκληρη η σχολή έχει καταληφθεί από τους μετανάστες και γι’ αυτό δεν γίνονται μαθήματα, ενώ την ίδια στιγμή δεν άφηνε τους φοιτητές να βρεθούν και να συζητήσουν το θέμα.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s