Σόμπολος των εργοδοτών

Σόμπολος των εργοδοτών

Δεν είμαστε όλοι «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι»

Της Δώρας Χονδροπούλου

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μιας και δεν έχει το θεσμικό ρόλο να προστατέψει τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, αποφασίζει να συμβάλλει στην προστασία τους (δείτε το σχετικό κείμενο εδώ).

Επειδή δεν ζούμε σε παράλληλο σύμπαν αλλά στο ίδιο και επειδή το κείμενο του κ. Σόμπολου είναι τουλάχιστον προκλητικό , καθώς ο ίδιος φροντίζει να μας υπενθυμίζει ότι αποτελεί πρότυπο παράδειγμα προέδρου σωματείου και συγχρόνως επιτυχημένου οργάνου των εργοδοτών ,αξίζει να επισημανθούν οι διαφορές ανάμεσα σε όσα γράφει και όσα συνιστούν την πραγματικότητα:

«Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, δέχονται με τις εντολές του ΔΝΤ και τις ευλογίες της εργοδοσίας, ένα σκληρό χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα » Ο κ. Σόμπολος ξεχνά εδώ και τη δική του αγαστή συνέργια. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η υπογραφή ατομικών συμβάσεων από τους συναδέλφους στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ .Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, όσο οι συνάδελφοι αρνούνταν να υπογράψουν, φρόντισε να τους αφήσει όσο πιο απροστάτευτους γινόταν, μη αντιδρώντας στην παράνομη απαγόρευση της εισόδου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ στο κτίριο του ΣΚΑΙ από το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Χρήστου Παναγόπουλου.

«…των παλιών και νέων δημοσιογράφων». Αναρωτιέμαι πόσο θράσος μπορεί να έχει ο κ. Σόμπολος να κάνει λόγο για νέους δημοσιογράφους τη στιγμή που έχει προσωπική ευθύνη για το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός ΕΣΗΕΑ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, να αμείβονται από μηδέν έως 600 ευρώ και η λέξη άδεια να  είναι για αυτούς μία άγνωστη λέξη. Για αυτό και η νέα μόδα των εργοδοτών στα ΜΜΕ είναι η απόλυσεις δημοσιογράφων που είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ και η αντικατάστασή τους από 2-3 «πιτσιρικάδες» που είναι υπερ-εκμεταλλεύσιμοι και με ελάχιστο κόστος.

«Οι απολύσεις στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η ελαστική απασχόληση επιβάλλεται με το έτσι θέλω . Το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται» Προφανώς συμβαίνει αυτό, αλλά το ερώτημα είναι τι κάνει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ για να μη συμβαίνει αυτό. Κατά γενική ομολογία , ο κ. Σόμπολος κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους εργοδότες στο έργο τους. Ενδεικτικά παραδείγματα : ο ρόλος του προέδρου της ΕΣΗΕΑ στις απολύσεις του ΠΗΓΑΣΟΥ , του ΔΟΛ και των υπολοίπων ΜΜΕ και η απαξίωση στην πράξη της 48ωρης απεργίας των δημοσιογράφων του προηγούμενου μήνα.

«Η ελεύθερη ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας». Μετά και το τελευταίο περιστατικό με την 27χρονη συλληφθείσα Φαίη Μάγιερ και τη σύνδεσή της με τη RAF, (σχετικά με το γεγονός κείμενα εδώ) οποιοσδήποτε παραπάνω λόγος είναι περιττός.

Τα παραπάνω γράφηκαν δεδομένου ότι η κοροϊδία ίσως να έχει και ένα όριο. Θα μπορούσαν να επισημανθούν πολύ περισσότερα. Ωστόσο, ο ρόλος του κ. Σόμπολου των εργοδοτών είναι γνωστός στο δημοσιογραφικό χώρο, ο οποίος, δυστυχώς για τα «παπαγαλάκια», αποτελείται και από ανθρώπους σοβαρούς και αξιοπρεπείς. Γι΄ αυτό, σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, είναι επιτακτική η ανάγκη η βάση της Ένωσης να συναντηθεί με τους «αποκλεισμένους» από αυτήν και να κινητοποιηθεί δηλώνοντας την ενεργή παρουσία και συμμετοχή της. Γιατί δεν είμαστε όλοι «αλήτες, ρουφιάνοι  δημοσιογράφοι».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s