Siemens: Συναίνεση στη συγκάλυψη και νέο πολιτικό σκηνικό

Η υπόθεση της δικομματικής συγκάλυψης του σκανδάλου της Siemens μυρίζει όπως το ψάρι: από το κεφάλι. Η δήθεν διαλεύκανση που εκφράσθηκε με τα πορίσματα που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή, αποτελεί για τις ηγεσίες των δύο κομμάτων τον κοινό τόπο συνεύρεσης για να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, χωρίς τα πρόσωπα – «βαρίδια» του παρελθόντος.

Όμως το σκηνικό αλλάζει χωρίς να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και οι δομές του. Ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συναίνεσαν σε ένα πολιτικά και ποινικά ανώδυνο πόρισμα, προκειμένου να μην θίξουν τον «βαθύ» κομματικό μηχανισμό τους (με τα ταμεία, τις εξωχώριες εταιρείες, τους τροφοδότες λογαριασμούς, τις πελατειακές σχέσεις κ.ά.). Γι’ αυτό βασικές και συνειδητές επιλογές της πλειοψηφίας της Εξεταστικής ήταν

– Να μην ασχοληθεί με την εισροή μαύρου χρήματος στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., παρά το ότι υπήρξαν η παραδοχή Τσουκάτου για τα 1 εκατ. μάρκα, η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου και η κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου ότι δίνονταν χρήματα στα δύο μεγάλα κόμματα.

– Να κάψει τα «καμένα χαρτιά» της πολιτικής ζωής. Από τους 15 για τους οποίους ζητείται περαιτέρω διερεύνηση, οι 10 δεν είναι βουλευτές.

– Να μην λάβει υπόψη της την ενδεχόμενη παραγραφή των όποιων παράνομων πράξεων, ώστε να μην υποχρεωθεί να αναζητήσει εμπλοκή και σε άλλα πρόσωπα, των οποίων τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα αδικήματα που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί έγιναν πριν από το 2007, οπότε έχουν παραγραφεί. Μόνο για τους Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη μπορεί να σταθεί κατηγορία (για το σύστημα ασφαλείας C4Ι), εφόσον βέβαια βρεθούν στοιχεία.

 

Η χειραγώγηση

Ενδεικτικές της προσπάθειας χειραγώγησης της Εξεταστικής ήταν οι συσκέψεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για 3 ώρες η συνεδρίαση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές που είναι μέλη της Εξεταστικής δεν εκπροσωπούν τα κόμματά τους, αλλά κρίνουν με βάση τη συνείδηση δικαίου που διαμορφώνουν. Προς τι λοιπόν οι συσκέψεις που διαμορφώνουν «κοινή συνείδηση»;

Τις κομματικές σκοπιμότητες και τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς δείχνει και ο τραγέλαφος με την παραπομπή του Χρήστου Παπουτσή για τη διαφυγή του Φόλκερ Γιουνγκ από την Ελλάδα. Ο επικεφαλής των βουλευτών της Ν.Δ. στην επιτροπή Κώστας Τζαβάρας πρότεινε τον υπουργό, αλλά τον άδειασε η ηγεσία του κόμματός του.

Η προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ήταν τόσο εξόφθαλμη που προκάλεσε τη διαφοροποίηση πολλών βουλευτών. Ο Παντελής Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), ο Ανδρέας Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ), ο Τάσος Νεράντζης (Ν.Δ.) και η Μαρία Κόλλια (Ν.Δ.) υποστήριξαν ότι δεν εμπλέκεται ο Χρίστος Βερελής στον ΟΤΕ. Ο πρώτος ισχυρίσθηκε το ίδιο και για τους Γιάννο Παπαντωνίου, Βύρωνα Πολύδωρα και Γιάννη Παπαθανασίου. Οι Τ. Νεράντζης και Μ. Κόλλια διαφώνησαν και για την παραπομπή Παπουτσή που «έπαιζε» μέχρι το τέλος. Ο Πάνος Καμμένος (Ν.Δ.) κατέθεσε δικό του κείμενο «σύροντας» και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πλευρά του, καθώς ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για τους Τ. Μαντέλη, Κ. Σημίτη, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Μαλέσιο, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Μ. Λιάπη. Ο Γρηγόρης Αποστολάκος (Ν.Δ.) είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, γιατί τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Η Μαρία Σκραφνάκη (ΠΑΣΟΚ) ήθελε διερεύνηση για την Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Προς νέο Βατοπέδι

Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις με τη Siemens και τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής (χρειάζεται να την προτείνουν 30 βουλευτές) θα ενταχθούν στην πολιτική σκακιέρα του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά. Με ορατό το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κλείσει την «πληγή Σημίτη» και η Ν.Δ. την περίοδο Καραμανλή.

Την ίδια ώρα, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις διευρύνουν την απαξίωση του πολιτικού κόσμου και την απογοήτευση των πολιτών από το δικομματικό πολιτικό σύστημα και την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων. Και η Εξεταστική για τη Siemens φαίνεται πως θα ακολουθήσει την (προδιαγεγραμμένη) πορεία της Εξεταστικής για το Βατοπέδι…

πηγή

One thought on “Siemens: Συναίνεση στη συγκάλυψη και νέο πολιτικό σκηνικό

  1. Παράθεμα: Ο φόβος στα χρόνια της Σ.Σ.Σ.* « Silentcrossing's Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s