Πορίσματα – πρόκληση για το σκάνδαλο της SIEMENS: «Δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε συγκεκριµένους πολιτικούς»

Siemens: Τα ονόματα, τα παζάρια και τα πορίσματα

Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση της SIEMENS μετά την κατάθεση ξεχωριστών πορισμάτων από τα κόμματα και την αδυναµία να βρεθεί κοινός παρονοµαστής για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εµπλακεί στο σκάνδαλο.

Τα δύο µεγάλα κόµµατα επέρριψαν, το κάθε ένα από την πλευρά του, τις ευθύνες σε 15 πολιτικά πρόσωπα. Κι όλα αυτά µε µια προσεκτική διατύπωση που δεν αποδίδει σε κανέναν τυχόν ποινική ευθύνη για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς παραδέχθηκαν ότι δεν διαπιστώθηκε ροή µαύρου χρήµατος σε συγκεκριµένους πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι µε την υπόθεση η Επιτροπή ασχολείται για περίπου έναν χρόνο και ανέβαλε τρεις φορές την έκδοση του τελικού της πορίσµατος προκειµένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία.

Το ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ευθύνες και σε δικά του στελέχη, καθώς η εισηγήτρια του κόμματος Βασιλική Τσόνογλου τοποθέτησε πέντε πρώην πράσινους και επτά γαλάζιους υπουργούς στο «κάδρο των ευθυνών».

Στον αντίποδα, η Νέα ∆ηµοκρατία επανέφερε στο προσκήνιο τη ρήση του πρών προέδρου της Κώστα Καραµανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σηµίτη «αρχιερέα της διαπλοκής».

Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεσµεύτηκε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συµφωνήσει να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που προέρχονται από τον δικό της χώρο, µε το επιχείρηµα ότι «δεν έχουν τίποτε να κρύψουν».

Πάντως σε κάθε περίπτωση από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό πόρισµα και διευκρινίστηκε ότι το τελικό κείµενο θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την ερχόµενη ∆ευτέρα.

ΠΑΣΟΚ: Τελικά, αργά το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ ενέταξε στη πρότασή του για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών και περαιτέρω ευθυνών τούς κάτωθι πρώην υπουργούς, που όμως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα δικά του στελέχη, οι ευθύνες έχουν παραγραφεί:

– Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ τους πρώην υπουργούς του: Τ. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και από τη Ν.Δ. τους Μ. Λιάπη και Γ. Αλογοσκούφη.

– Για τον ΟΣΕ, τον πρώην υπουργό του Χρ. Βερελή και από τη Ν.Δ. τον Μ. Λιάπη.

– Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4Ι, τον Γ. Παπαντωνίου και από τη Ν.Δ., τους Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Α. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη

– Για τους ηλεκτρονικούς μεταφραστές που προορίζονταν για μουσεία της χώρας, τον Μ. Λιάπη.

– Και για τα εξοπλιστικά συστήματα, τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Τέλος, τους πρώην υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου, για την κατάργηση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά.

Ν.Δ.: Η Ν.Δ., στη λογική ότι το σκάνδαλο είναι «πράσινο», δεν έβαλε στην πρότασή της κανέναν πρώην υπουργό της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να παρεμποδίσει κανέναν έλεγχο γι’ αυτά τα πρόσωπα.

Στην κορυφή της πρότασής της θέτει τον Κ. Σημίτη. Ακολουθούν οι: Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Μαλέσιος, Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής και Γ. Παπακωνσταντίνου (ως πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ).

Στον Κ. Σημίτη η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει ότι ήταν υπεύθυνος για τις προγραμματικές συμβάσεις που εξανάγκασαν σε παραίτηση τον τότε υπουργό Επικοινωνιών και Μεταφορών Χ. Καστανίδη. Τη θέση του κατέλαβε, ως γνωστόν, ο Τ. Μαντέλης, μέχρι τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Το ΚΚΕ διά του Θ. Παφίλη καταλογίζει στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου και τάσσεται υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών – πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που όπως έχει αποδειχτεί πήραν χρήματα από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

Ο ΛΑΟΣ με τον Γ. Αϊβαλιώτη έβαλε στο κάδρο τούς Κ. Σημίτη, Τ. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλο, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη και Γ. Αλογοσκούφη.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Δ. Παπαδημούλη, απέφυγε να μπει σε οποιαδήποτε ονοματολογία. Δήλωσε ότι θα καταθέσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια, αφού ακούσει τις απόψεις και τα επιχειρήματα των άλλων κομμάτων. Δεν αρνήθηκε να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή και καταλόγισε στα δύο μεγάλα κόμματα παρατεταμένες παρασκηνιακές συνεννοήσεις και αποσιώπηση στοιχείων.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s