Ξηλώνουν κι άλλο τις συλλογικές συμβάσεις

Την απόλυτη ψυχρολουσία έφαγε χθες η Ελλάδα στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο – πρόγραμμα των εργασιών του χθεσινού Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στη χώρα μας, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας στις 27 Ιανουαρίου, για άμεσες, νέες, προφανώς, μεταρρυθμίσεις του συστήματος συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων (wage bargaining system). Με άλλα λόγια, το Eurogroup δεν φαίνεται να θεωρεί επαρκή τον νέο νόμο (Κατσέλη) για τη ρύθμιση των εργασιακών – μισθολογικών σχέσεων και απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση του συστήματος προσδιορισμού του ύψους μισθών, αμοιβών και λοιπών όρων εργασίας.

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο τονίζεται η ανάγκη να δώσει η κυβέρνηση προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό αυτού που αποκαλεί «διαρθρωτικό μέτωπο» (structural front), προκειμένου αυτές οι μεταρρυθμίσεις να επιταχύνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και να οδηγήσουν σύντομα σε θετική αντίδραση από την πλευρά της προσφοράς.

Εκτός, λοιπόν, από την ισοπέδωση κάθε κανόνα διαπραγμάτευσης του ύψους των μισθών και των όρων απασχόλησης, το κείμενο του Eurogroup επιμένει στην ανάγκη της απελευθέρωσης (πριν από τις 27 Ιανουαρίου; άγνωστον) όλων των κλειστών επαγγελμάτων και την επίλυση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

Παραμένει ζωτικής σημασίας, λέει το ίδιο κείμενο, μια πετυχημένη αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών. Το τι εννοούν οι Βρυξέλλες με τον επιθετικό προσδιορισμό «πετυχημένη», είναι εύκολο να το φαντασθεί κανείς: εξυγίανση και πώλησή τους. Ήταν άγνωστο χθες το βράδυ πώς αντέδρασε σ’ αυτές τις, πρωτοφανούς αμεσότητας, για να μην πούμε βιαιότητας, κοινοτικές απαιτήσεις, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s