«Πόσοι κληρικοί διακονούν εις την Θεόσωστον Επαρχίαν υμών;»

αναδημοσίευση από το blog Ροΐδη Εμμονές

Θα ισχύσει ΚΑΙ για την Εκκλησία το «Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο;;;…»

Η ΔΙΣ δια εκτάκτου συγκλήσεως «Φοβάται μήπως μείνουν χωρίς εφημέριους…»

Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, αποφάσισε χτες στη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με αφορμή την απόφαση να προσλαμβάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος σε κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κλπ.).

Ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, που συναντήθηκε, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Συνόδου με τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για επέκταση του περιορισμού των χειροτονιών , αν τελικά εφαρμοσθεί και στον εφημεριακό κλήρο η αναλογία των προσλήψεων. Δεδομένου ότι ο κλήρος είναι λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Φυσικά, η ΔΙΣ «Δεν ζητάει εξαίρεση η Εκκλησία» επισήμανε ο κ. Δωρόθεος, «Εμείς συμμετέχουμε στα προβλήματα του λαού, πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας κλπ. Αυτό όμως με τον εφημεριακό κλήρο είναι εξειδικευμένο λειτούργημα και μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευαισθησία». (κατανοητό) και συμπλήρωσε «Άλλωστε η Πολιτεία, όπως πρόσθεσε ο ιεράρχης, ακούει τα αιτήματά μας» (Play it again Sam…)

Σε ερώτηση αν εφαρμοσθεί η αναλογία θα σημάνει ενδεχομένως ότι γίνεται το πρώτο βήμα χωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας ο κ. Δωρόθεος απάντησε : “Επισήμως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα”.

Για τα λεγόμενα του αγίου Σεραφείμ Πειραιώς εναντίον του Ισλάμ «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή φυλετικής και θρησκευτικής διακρίσεως, με φιλάδελφη δε αγάπη προσπαθεί κάθε μέρα να ανακουφίζει τις ανάγκες και τα αναφυόμενα προβλήματά τους.» (έτσι… ξεμπερδεύει ο Πειραιάς!).

Απάντησε βεβαίως και στην έγγραφη διαμαρτυρία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στο οποίο θα στείλει και απάντηση σύμφωνα με την οποία : «Καταδικάζει κάθε μορφή φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, ή άλλων διαφορών. Ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, εξεδήλωσε πάντοτε τα φιλάδελφα αισθήματά Της για τους ΄Ελληνες που ακολουθούν την Εβραϊκή θρησκεία. Η Εκκλησία μας, κατά τα γεγονότα του Παγκοσμίου πολέμου εμπράκτως πρωτοστάτησε και εκινδύνευσε με αυτοθυσία για να προστατεύσει τους εν Ελλάδι διαβιούντες Εβραίους από την ναζιστική επιβουλή.» Και η Σύνοδος καταλήγει για τον ίδιον τον μητροπολίτη ο οποίος μάλιστα, ως συνοδικός , ήταν παρών ότι « Έκαστος επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη». (τακτοποιήθηκε κι αυτό)

Ο Μητροπολίτης Σύρου ανακοίνωσε επισήμως την σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας την Δευτέρα προκειμένου να καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία έναντι του μέτρου και πριν απο λίγο ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης απέστειλε εγκύκλιο σημείωμα σε όλες τις Μητροπόλεις ζητώντας εως την Παρασκευή να αποστείλουν στατιστικά στοιχεία στις υπηρεσίες της Μονής Πετράκη με τα εξής ερωτήματα:

– «Πόσοι κληρικοί διακονούν εις την Θεόσωστον Επαρχίαν υμών;

– Πόσοι κληρικοί συνταξιοδοτήθηκαν κατά το έτος 2010;

– Πόσοι συνταξιούχοι κληρικοί καλύπτουν εφημεριακά κενά;

– Πόσους νέους διορισμούς (ήτοι διακόνων) επραγματοποιήσατε κατά τα έτη 2009 και το 2010;

– Πόσους υποψηφίους προς χειροτονίαν εις διακόνους δια το έτος 2011 διαθέτετε;»

Η Ιερά Σύνοδος συγκεντρώνει τα στοιχεία, ώστε κατά τον διάλογο στον οποίο θα προσέλθει με τα κυβερνητικά στελέχη, να μπορεί να αποδείξει ότι αν εφαρμοστεί ο κανόνας του 1/5 και στην Εκκλησία οι ναοί και οι υπηρεσίες της θα μείνουν χωρίς λειτουργούς και προσωπικό. Πολλοί κληρικοί αλλά και οι λαϊκοί υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, θα υποστηρίξει επιχειρώντας να αποτρέψει με αυτό το επιχείρημα τη μείωση ιερέων και προσωπικού.

Σοβαρά τώρα, ο κ. Ραγκούσης στην απόφαση της κυβέρνησης «Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο», δεν διαχωρίζει το σώμα της εκκλησίας από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, το λέει άλλωστε καθαρά:

Οι συμβασιούχοι δεν θα καλύπτουν θέσεις διοικητικές ή γραμματειακής υποστήριξης στο Δημόσιο εκτός από τους ΟΤΑ, ενώ τα αιτήματα γι’ αυτές τις ειδικότητες θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται και από εκθέσεις αναγκαιότητας. Ο περιορισμός «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» θα ισχύσει και για το προσωπικό της Εκκλησίας (υπουργείο Παιδείας-Θρησκευμάτων) και για τους ένστολους (υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη). [epikaira.gr]

Όπως πάντα, πολύ φοβάμαι ότι η Εκκλησία θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης, ελπίζω αυτή τη φορά, να κάνω λάθος.

Αναμένουμε.

πηγές:
Το Βήμα», «Το Πρώτο Θέμα»,  «Επίκαιρα» και Amen.gr]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s