«Καταστροφική η λιτότητα σε Ελλάδα και Ιρλανδία»

Η αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης μέσα από την προοπτική εφαρμογής ενός νέου πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού μοντέλου είναι ο στόχος που θέτει σήμερα το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ γιορτάζει την επέτειο 90 χρόνων από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 1920. Την ηγεσία του Κ.Κ. και την προεδρία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ανέλαβε πρόσφατα ο Πιέρ Λοράν, οικονομολόγος, πρώην δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «L’Humanite», που ενσαρκώνει τη γενιά των «σαραντάρηδων» πολιτικών, αντιπροσωπεύοντας την «ανανέωση». Προσκεκλημένος της Ενωσης Κοινοβουλευτικού Τύπου ο Πιέρ Λοράν αναφέρθηκε στην επέτειο και στους σημερινούς στόχους του ΓΚΚ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και της εφευρετικότητας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης, ο Λοράν τόνισε ότι ανήκει σε μια γενιά «που σέβεται την ιστορία του Κ.Κ. αλλά έχει μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά από τους παλαιότερους». Προσδιόρισε επίσης ότι αντιπροσωπεύει τη γενιά που έκανε την είσοδό της στην πολιτική μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και βιώνει τα οδυνηρά προβλήματα που προκαλεί η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση στον σύγχρονο κόσμο. «Σήμερα θέτουμε το ερώτημα του πολιτισμού που πρέπει να δημιουργήσουμε για τον 21ο αιώνα, ξεπερνώντας το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα που οδήγησε σε βαθιά και μακρόχρονη κρίση. Επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε τη λογική της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ισότητας για να αντιπαρατεθούμε στον οικονομικό πόλεμο», τονίζει.

Ο νέος ηγέτης του Κ.Κ. προτείνει έναν ουσιαστικό «επαναπροσανατολισμό» του μοντέλου της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Υπενθυμίζει ότι το Γαλλικό Κ.Κ. είχε ταχθεί κατά της επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνθήκης και τα γεγονότα έδειξαν πως είχε δίκιο. «Η Ευρώπη βρίσκεται εμπρός σε δύο επιλογές. Είτε να συνεχίζει να βιώνει το σημερινό μοντέλο με κίνδυνο την αποσύνθεση της Ε.Ε. και του ευρώ είτε να προσανατολιστεί αποφασιστικά σε ένα νέο μοντέλο ευρωπαϊκής συνεργασίας. Είμαστε υπέρ της δεύτερης λύσης και της έναρξης διαλόγου στην Ευρώπη για τον καθορισμό νέων μοντέλων ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινότητας ευρωπαϊκών λαών που δεν θα βασίζεται σε σκληρές ανταγωνιστικές σχέσεις, οι οποίες συνθλίβουν τους λαούς, όπως το βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, αύριο στην Πορτογαλία, πιθανόν στην Ισπανία».

Στο ερώτημα αν είναι υπέρ της εγκατάλειψης του ευρώ, δίνει αρνητική απάντηση. «Οχι, δεν πρέπει να βγούμε από το ευρώ αλλά να μετασχηματίσουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει συσταθεί. Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι συνθήκες που επιβάλλονται για την πειθαρχία σε επίπεδο προϋπολογισμού, η πολιτική των πιστώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ε.Ε. δεν μπορεί καθένας να είναι απομονωμένος, γιατί αυτό θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα. Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε για τις ευρωπαϊκές χώρες επιδείνωση των ελλειμμάτων, μείωση μισθών και δεν είναι λύση. Εχουμε ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την οικονομική κρίση, όχι όμως με τον τρόπο που γίνεται σήμερα μέσον της ΕΚΤ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ε» σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Λοράν εκφράζεται επικριτικά για την πολιτική που εφαρμόζεται.

Πιστεύω ότι τα σχέδια λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα και τώρα στην Ιρλανδία είναι καταστροφικά. Γιατί δεν αγγίζουμε τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν σε οικονομικές δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά στο επίπεδο ορισμένων χωρών ενισχύουμε τη λιτότητα και συνεπώς συμπιέζουμε ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες ανάκαμψης εθνικών οικονομιών, χωρίς να προσφέρουμε μακροπρόθεσμες λύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με λύσεις που συνίστανται στο να ενισχύουμε οικονομικά τις χρηματαγορές και τις τράπεζες και να κάνουμε να πληρώνουν το λογαριασμό οι μισθωτοί, για να καταλήξουμε τελικά να αναπαράγουμε τα προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση. Θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου, θα έχουμε και άλλες κρίσεις. Πιστεύω ότι το ελληνικό σχέδιο έτσι όπως εφαρμόζεται είναι πολύ σκληρό για τον ελληνικό λαό και δεν δίνει διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Εσείς τι θα προτείνατε;

Εμείς προτείνουμε η ΕΚΤ να εξαγοράσει τίτλους του δημόσιου χρέους και να βοηθήσει σε μία νέα ανάπτυξη στην Ελλάδα, πάνω σε ισορροπημένες βάσεις και όχι με τη σημερινή λύση που είναι πολύ σκληρή για το λαό και χωρίς μέλλον για την ελληνική οικονομία και για τις ευρωπαϊκές.

Ποιες μπορούν να είναι οι συνέπειες αν είναι μακροπρόθεσμη η κρίση στην Ελλάδα;

Αν συνεχίσει να τηρείται η ίδια πολιτική, θα έχουμε φαινόμενα λαϊκής εξέγερσης και έξαρσης εγωισμών. Θα ενισχύσουμε τη λογική του πολέμου γιατί καθένας θα θελήσει να υπερασπιστεί όσα έχει και θα επιδιώξει να επιβάλει το δίκιο του σε αντιπαράθεση με τους άλλους, αντί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο όλοι μαζί. Πιστεύω προσωπικά ότι αν εξακολουθήσει η σημερινή πολιτική, που εφαρμόζεται στο όνομα της Ευρώπης, τότε θα θέσουμε σε κρίση την ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να οικοδομήσουμε μία εταιρική κοινότητα των ευρωπαϊκών λαών πάνω σε νέες βάσεις, σε κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Ποια πολιτική προωθεί το Γαλλικό Κ.Κ. σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αριστερά, για να αντιμετωπιστεί η κρίση;

Θα λανσάρουμε με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μία επίσημη αίτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρησιμοποιώντας το νέο δικαίωμα της πρωτοβουλίας πολιτών που δημιουργήθηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας. Θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε διάλογο όσον αφορά την ιδέα εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, σε αντίθεση με το σημερινό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας το οποίο στηρίζει οικονομικά τις τράπεζες και επιβάλλει την αυστηρότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να χρηματοδοτηθεί ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, που θα στηριχθεί στη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και της νομισματικής λειτουργίας της ΕΚΤ και θα στρέφεται προς την κοινωνική ανάπτυξη. Προτείνουμε μια πολιτική που θα αποθαρρύνει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης και θα επανεισάγει χρήματα στην κοινωνική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Ο Πιέρ Λοράν δηλώνει ότι για τις προεδρικές εκλογές του 2012 οι κομμουνιστές επιδιώκουν συμμαχία με τους σοσιαλιστές στη βάση «ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος», υποστηρίζοντας ότι «αν η αριστερά επανέλθει στην εξουσία το Κ.Κ. θα επαναφέρει τη συζήτηση για τη συνθήκη της Λισαβόνας, με προοπτική να διορθωθούν καταστροφικές της συνέπειες». Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει το Κ.Κ. το ενδεχόμενο να είναι ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο υποψήφιος της αριστεράς, προσδιορίζει ότι «αν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβληθεί η συνήθης γραμμή του ΔΝΤ, αυτό θα έθετε μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρη την αριστερά. Γιατί δεν θα αντιπαρατεθούμε στη δεξιά για να δημιουργήσουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα κάνει ό,τι έκανε ο Παπανδρέου στην Ελλάδα. Θα αντιπαρατεθούμε για να προσφέρουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη».

«Είμαστε υποταγμένοι στη γερμανική αντίληψη»

Για τον Πιέρ Λοράν, το πρόβλημα σήμερα είναι «πώς θα αποτοξινώσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση από την οικονομική λογική, πώς θα προωθήσουμε μηχανισμούς συνεργασίας, αλληλεγγύης και τη χρηματοδότηση μιας ευρωπαϊκής κοινωνικής ανάπτυξης». Θεωρεί ότι η Ε.Ε. λειτουργεί ανταγωνιστικά. «Παίζουν την ανατολική Ευρώπη κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παίζουν το Βορρά κατά του Νότου. Είμαστε υποταγμένοι στη γερμανική αντίληψη της Ευρώπης, η οποία είναι εξαιρετικά εγωιστική. Μας επιβάλλεται ο σκληρός νομισματικός πυρήνας ευρώ-μάρκο, που υπαγορεύει τους νόμους του. Πρέπει να σταματήσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι μηχανισμοί ανταγωνισμού που εξωθούν σε παγκόσμια κλίμακα σε εμπορικό και οικονομικό πόλεμο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s