Σε κέντρα κράτησης μεταναστών μετατρέπονται στρατόπεδα

Σε κέντρα κράτησης μεταναστών μετατρέπονται στρατόπεδα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής στο σχέδιο νόμου για το άσυλο. Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε σήμερα το «νομοσχέδιο για το άσυλο» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

 

Η τροπολογία ορίζει ότι τα στρατόπεδα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως χώροι εγκατάστασης Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών – που συλλαμβάνονται να εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε στο Al Jazeera ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα παράνομης μετανάστευσης στη μεθόριο του Έβρου. Καλεί επίσης την ΕΕ να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τον «φράχτη» στον Έβρο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σύνορα αυτά είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», λέει ο Λ.Βοκιέ.

Ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. «Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει», λέει ο κ.Λ.Βοκιέ και τονίζει ότι «όταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη…αυτό πρέπει να συζητηθεί».

Εγκρίθηκε το «νομοσχέδιο για το άσυλο»

Εγκρίθηκε σήμερα το νομοσχέδιο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το «νομοσχέδιο για το άσυλο».

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας ότι «η κατασκευή φράχτη 12,5 χιλιομέτρων, στον Εβρο, στα χερσαία σύνορα της χώρας μας, αποτελεί υποχρέωσή της Ελλάδας που απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν για τη φύλαξη των συνόρων και όχι απλά δικαίωμα και συνταγματική επιταγή».

«Τα σύνορα της χώρας δεν κλείνουν για κανέναν, ειδικά δε για εκείνους που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, και στους οποίους θα παρέχεται πολιτικό άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς διαδικασίες», δήλωσε ο Χρήστος Παπαπυτσής και πρόσθεσε ότι «ο φράχτης αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, αλλά και των διαδικασιών επαναπροώθησης με τις οποίες προβλέπονται οι κατευθύνσεις του εθελοντικού επαναπατρισμού και των υποχρεωτικών απελάσεων».

«Αν ήταν μόνον ο φράχτης θα ήταν πράγματι αναποτελεσματικό μέτρο, κι αν έκλεινε τα σύνορα θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο. Δεν είναι αυτό όμως. Είναι γιατί αυτός ο φράχτης και μόνο για τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων του Έβρου λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορά μας με την Τουρκία, αφετέρου ενθαρρυντικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Χρήστος Παπουτσής ενημέρωσε ότι «εκκρεμούν 47.000 αιτήματα για παροχή ασύλου, και από το παρελθόν μέχρι το τέλος του 2010», και υποστήριξε πως είναι «κύρια αιτία για την οποία διακινούνται πάρα πολλοί μετανάστες με το ροζ χαρτάκι».

«Είναι πολύ μεγάλος αριθμός, για αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την αποκέντρωση των υπηρεσιών ασύλου και κυρίως τις περιοχές εισόδου, ενώ επιπλέον αποσύρονται οι αστυνομικές αρχές από τη λειτουργία των Επιτροπών», υποστηριξε.

Υπέρ των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τάσσεται η ΝΔ, με τον πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο να δηλώνει για τον φράχτη πως πρόκειται για «ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του». Ωστόσο, όπως σημείωσε, αμφισβητεί «την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας της κυβέρνησης, καθώς η ίδια ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών».

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ενάντια στην ανέγερση του φράχτη, με τον Θανάση Παφίλη, από το ΚΚΕ, να τονίζει ότι «οι φράχτες και τα πλωτά κέντρα κράτησης είναι αμερικανικά πρότυπα» και να εκφράζει την αντίθεσή του για την παρουσία της «Frontex», σημειώνοντας πως «τίθεται θέμα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Βασίλης Μουλόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τον φράκτη διερωτώμενος αν το επόμενο βήμα θα είναι «η εγκατάσταση πολυβολείων με ΣΔΙΤ της ΕΕ».

Ο Θανάσης Πλεύρης από το ΛΑΟΣ ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, «αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για ακρότητες και πρόσθεσε πως μόνο με κοινή ευρωπαϊκή κίνηση θα αποτραπεί η ροή μεταναστών».

Νωρίτερα, ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε στη Βουλή ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία του φράχτη στον Εβρο, για τη θωράκιση των συνόρων, ενώ παράλληλα στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένας παράνομος μετανάστης στη χώρα».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s