Ήρθαν για να μείνουν…

Nέα κατάσταση, νέα καθήκοντα.

Μια παλιά, γνωστή τακτική της αστυνομίας ξανάρχεται στις μέρες μας στο προσκήνιο ανανεωμένη. Είναι αυτή της διάχυσης μυστικών αστυνομικών στις πορείες, των γνωστών σε όλους μας ασφαλιτών.

Η διασπορά ασφαλιτών στις πορείες παίρνει σήμερα μαζικό χαρακτήρα, και η συμμετοχή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων, από συμπληρωματική που ήταν ως τώρα, έρχεται πια να γίνει ισότιμη με την επίσημη καταστολή των ενστόλων.

Φαίνεται πως μαζί με την κατάρρευση του λεγόμενου «κοινωνικού συμβολαίου», καταρρέει και το πρωτόκολλο της κοινωνικής αντιπαράθεσης (και αυτής στους δρόμους) που το συνόδευε. Οι τυπικοί-άτυποι κανόνες στην κοινωνική σύγκρουση, το όποιο δηλαδή «fair play», εξαντλείται σιγά-σιγά μαζί με την ανοχή που εκμηδενίζεται.

Τόσο η πλευρά του «συστήματος», όσο και η δικαίως εξαγριωμένη κοινωνία, αναγνωρίζουν πλέον όλο και λιγότερο όρια. Είναι μια πλευρά της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, για την οποία δεν πρέπει να χαιρόμαστε, αλλά να προβληματιζόμαστε σοβαρά, γιατί επιφυλάσσει και ακραίους κίνδυνους.

Ο στρατός ασφαλιτών που εμφανίστηκε στην απεργιακή πορεία της 15ης Δεκέμβρη αποτελεί μια σαφή δήλωση από πλευράς του κράτους, μια δήλωση αναβάθμισης της καταστολής και του κοινωνικού ελέγχου, που δεν θα περιοριστούν στις διαδηλώσεις. Ο ασφαλίτης θα γίνεται όλο και περισσότερο βασικό εργαλείο παρακολούθησης και καταστολής, όσο οι θεσμοί κοινωνικής συνεννόησης και εξισορρόπησης θα φθίνουν, καθώς δεν θα υπάρχει τίποτα πια να διαπραγματευθούν.

Η μαζική επανεμφάνιση των ασφαλιτών δεν σημαίνει, βεβαίως, λιγότερη βία. Οι μηχανοκίνητοι αστυνομικοί –ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ κ.ά- αποτελούν έκφανση του ίδιου φαινομένου. Οι «μάχες» μεταξύ παρατεταγμένων είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικές. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι, πιο γρήγοροι πιο διεισδυτικοί καθώς οι δουλειές αναπόφευκτα ανοίγουν.

Η αστυνομία λέει (δεν το λέει δηλαδή: το κάνει) κάτι πολύ καθαρό: Δεν είστε πουθενά ασφαλείς. Ούτε στο μπλοκ της οργάνωσης σας, ούτε στην συνέλευση κατοίκων της γειτονιάς σας, ούτε στο σωματείο σας: πουθενά. Πρόκειται για το δικό της …«άνοιγμα στην κοινωνία», που οφείλεται στην πεποίθηση του μπλοκ εξουσίας ότι θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις –μια πεποίθηση ισχυρότερη από αυτή της αριστεράς.

Το κράτος λοιπόν προετοιμάζεται για τις συγκρούσεις αυτές: γρήγορα και πρακτικά. Γνωρίζει καλά ότι τα τεχνικά-ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και χειραγώγησης, ακόμα και τα ΜΜΕ, που επέβαλαν την ατζέντα τους μια προηγούμενη περίοδο, είναι και αυτά περιορισμένης ισχύος όσο οδεύουμε σε μια κοινωνία μαζικής εξαθλίωσης. Τα μέσα αυτά αφορούσαν τους λίγους απείθαρχους –ή, μάλλον, το πώς αυτοί οι λίγοι θα συκοφαντούνταν και θα αποκόβονταν από τους πολλούς. Τώρα που οι λίγοι γίνονται περισσότεροι, το οργανωμένο ψεύδος των ΜΜΕ μπορεί να συνεχίζεται, αλλά δεν επαρκεί αν δουλεύει χωρίς το γκλομπ, το δακρυγόνο, την απειλή ότι ο διπλανός με τη φούτερ κουκούλα ίσως είναι ένας από τους ασφαλίτες του γνωστού πια βίντεο.

Είναι λοιπόν σκόπιμο να πάρουμε σοβαρά υπ’όψιν τους κουκουλοφόρους της εξουσίας και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν στο εξής. Όχι μόνο για να τους καταγγείλουμε ως αντιδημοκρατική εκτροπή, αλλά για να τους αντιμετωπίσουμε ως συνειδητή επιλογή μιας εξουσίας που, όσο απομακρύνεται από την κοινωνία, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη να βρίσκεται «κοντά της», πάνω στο «σώμα» της.

Η μαζικοποίηση των ασφαλιτών, λοιπόν, δεν είναι «παρεκτροπή», αλλά βασική επιλογή: ήρθαν για να μείνουν. Μια εξουσία που χάνει τους διαύλους επικοινωνίας και αλληλεξάρτησης, φοβάται και χρειάζεται διακαώς «πληροφορίες» και διεισδυτικότητα που θα της επιτρέπουν να ελπίζει ότι θα ελέγξει το δύσκολο παιχνίδι. Αν το κατανοούμε αυτό, έχουμε και ελπίδες να κάνουμε την τακτική τους λιγότερο αποτελεσματική. Προς το παρόν, οι ασφαλίτες αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο «έκπληξης», και αυτό τους κάνει περισσότερο ικανούς στο ρόλο τους. Χωρίς υστερίες, λοιπόν, ας μην τους κάνουμε τη χάρη…

πηγή

One thought on “Ήρθαν για να μείνουν…

  1. Παράθεμα: Ο φόβος στα χρόνια της Σ.Σ.Σ.* « Silentcrossing's Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s