Σε ελεύθερη πτώση οι μισθοί: Χωρίς ανώτατο όριο 12% οι μειώσεις!

Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών για μειωμένες αποδοχές, το όριο των κατώτατων αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα ισχύσει, ενώ κερδίζει έδαφος η ρήτρα διατήρησης σταθερού αριθμού απασχολουμένων, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Τα παραπάνω αναμένεται να προβλέπει το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά που θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σήμερα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα εργασιακά και τις τελευταίες επαφές που είχε με την τρόικα στο περιθώριο του Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO) στις Βρυξέλλες. Επίσης, σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τα «Νέα», η απάντηση της τρόικας στο σχέδιο της υπουργού.

Σχετικά με το τελικό σχέδιο, δεν θα προβλέπεται συγκεκριμένο όριο για την απόκλιση – µείωση των µισθών, προκειμένου να μην υπάρξει ευθυγράμμιση της εργοδοτικής πλευράς στο ανώτατο ποσοστό. Όπως προαναφέρθηκε, θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός µισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (σήµερα κινείται στα 740 ευρώ).

Επίσης, οι αποδοχές θα καθορίζονται με διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα υπογράφονται μόνο όπου λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική ομοσπονδία. Η διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι ένας συν ένας χρόνος δυνατότητα παράτασης, ενώ μετά το χρόνο ισχύος θα προβλέπεται αυτόματη επαναφορά στο καθεστώς που τότε θα προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας.

Παράλληλα, όσον αφορά στη ρήτρα αποφυγής απολύσεων, το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, αφορά στη διατήρηση ενός σταθερού αριθμού απασχολουμένων. Δηλαδή σε περίπτωση απόλυσης να υπάρχει αναπλήρωση της θέσης. Ωστόσο, συνδικαλιστές εμφανίζονται αντίθετοι, επισημαίνοντας ότι θα οδηγήσει στην «έξοδο» εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας και αντικατάστασή τους με νέους χαμηλά αμειβόμενους.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, αλλαγές θα γίνουν και στη µερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία, καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία. Ακόμα, παραμένει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συµβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε µη µέλη των οργανώσεων.

Σύμφωνα πάντως με την Καθημερινη, στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων στις μικρές επιχειρήσεις, με την παρεμβολή των κλαδικών οργανώσεων ή των επαγγελματικών ενώσεων, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας που είχε ενσωματώσει σχετικό αίτημα της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών «όπου υπάρχει σωματείο» αναφέρεται στο τελικό σχέδιο. Αρα, τόσο στις επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 20 εργαζομένους όσο και σε εκείνες που μπορούν να συγκροτήσουν σωματείο αλλά δεν διαθέτουν (πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με 50 εργαζομένους), δεν θα νομιμοποιείται παρέμβαση του κλαδικού συνδικάτου για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Επομένως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είτε οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να συστήσουν επιχειρησιακά σωματεία είτε θα επικρατήσει το δίκαιο των ατομικών συμβάσεων.

Κατσέλη «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο»

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ρυθμιστούν, όμως είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κ. Κατσέλη διευκρίνισε ότι αν οι λεπτομέρειες αυτές ρυθμιστούν σήμερα τότε το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, αλλιώς την ερχόμενη εβδομάδα.

«Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε μία πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, τον ενημέρωσα για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς και τη συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να μπορέσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, η κ. Κατσέλη, είπε ότι «Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι χρειάζεται να βάλουν πλάτη, να υπάρξει συνεχής διάλογος, συνεχής ενημέρωση, διαβούλευση μαζί με τους εταίρους μας στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό», και επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s