Ερώτηση Βουλευτών ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για πρόληψη του HIV/AIDS – «Ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα Κέντρα Πρόληψης»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Ερώτηση με θέμα:«Αναγκαιότητα επαρκούς ενημέρωσης και επαρκών μέτρων προφύλαξης για το HIV/AIDS στη χώρα μας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανησυχία προκαλούν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του HIV/AIDS στη χώρα μας. Ο αριθμός των οροθετικών αυξάνεται διαρκώς, με τους περισσότερους φορείς να είναι νέοι άνθρωποι. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ­­-με την αφορμή της έναρξης λειτουργίας της κινητής μονάδας ενημέρωσης και γρήγορης εξέτασης για τον ιό HIV/AIDS υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του HIV/AIDS και του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων- εκτιμάται ότι οι αδιάγνωστοι οροθετικοί στη χώρα μας φτάνουν τους 16.000, ενώ οι καταγεγραμμένοι φορείς του ιού HIV/AIDS είναι 7.881.

 
Ο υψηλός αριθμός των οροθετικών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και την απουσία σχετικής εκστρατείας ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε διαρκή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων της λοίμωξης και σε σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία. Οι ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο είναι μεγάλες, καθώς στη χώρα μας απουσιάζουν οι συντονισμένες προσπάθειες όσον αφορά στα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης του HIV/AIDS στον γενικό πληθυσμό, στους μετανάστες, στα εκδιδόμενα άτομα, στους φυλακισμένους, στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, στον ιατρονοσηλευτικό χώρο, στα σχολεία κ.ά. Οι ελλείψεις αυτές, αναμφισβήτητα, επιτείνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (πρωτογενής πρόληψη), αλλά και καθολικής προληπτικής ενημέρωσης (σχολεία, στρατός, Μ.Μ.Ε. κλπ.) και έγκαιρης διάγνωσης (δευτερογενής πρόληψη) στη χώρα μας.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιες οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ή πρόκειται να δρομολογηθούν στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2008-2013 με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την έγκαιρη διάγνωση, την προφύλαξη και καταπολέμηση του HIV/AIDS; Ποια τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s