2013-14:Τελικά, θα χρωστάμε περισσότερα από το 2009

Παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο, τη διετία 2010 – 11 το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά περίπου 30% ως ποσοστό του ΑΕΠ, φθάνοντας στο 155,1%. Ομως με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του δημόσιου χρέους για το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τα 340,6 δισ. ευρώ (144,3% του ΑΕΠ).

Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο, στο χρέος του 2010 έχουν συμπεριληφθεί τα ομόλογα, ύψους 5,34 δισ. ευρώ, με τα οποία εξόφλησε η κυβέρνηση τα χρέη προς τα νοσοκομεία, καθώς και η συμμετοχή της χώρας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και οι καταπτώσεις δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ τα οποία είχε εγγυηθεί το Δημόσιο. Ομως στο χρέος δεν έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες από την επαναταξινόμηση στην κεντρική κυβέρνηση σημαντικού αριθμού δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΕΓΕΠ κ.ά.) αλλά και οι λογιστικές προσαρμογές σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών που αφορούν την καταγραφή πράξεων διαχείρισης χρέους, όπως είναι τα swap. Οι συμφωνίες αυτές βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Eurostat, η οποία αναμένεται ότι θα γνωμοδοτήσει το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης, που αποτελεί και το κατά Μάαστριχτ κριτήριο για το χρέος, στο τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 313,3 δισ. ευρώ ή 132,7% του ΑΕΠ, από 115,4% που ήταν το 2009. Για το 2011 προβλέπεται περαιτέρω αύξησή του στα 330,1 δισ. ευρώ ή 142% ΑΕΠ καταγράφοντας τη διετία σωρευτική αύξηση ίση με 26,8% του ΑΕΠ.

Μαζί με το δημόσιο χρέος όμως ξεφεύγουν και οι δαπάνες για την εξυπηρέτησή του και κυρίως τα χρεολύσια, δηλαδή η αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το 2013, μόλις βγει η χώρα από τον μηχανισμό βοήθειας που συνοδεύει το Μνημόνιο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων περίπου 40 δισ. ευρώ. Τον αμέσως επόμενο χρόνο οι λήξεις εκτοξεύονται στα 69 δισ. ευρώ. Ετσι τη διετία 2013-2014 εκτός Μνημονίου, στην οποία θα αποπληρωθεί, η χώρα μόνο για να εξοφλήσει τους δανειστές της, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 109 δισ. ευρώ. Ποσά δηλαδή πολύ μεγαλύτερα εκείνων που πυροδότησαν την κρίση χρέους της Ελλάδας.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s