το ΕΣΡ ξαναχτυπά: η ομοφοβία ως «προστασία των ανηλίκων»

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: η ομοφοβία ως «προστασία ανηλίκων»

Ένα κλασικό «επιχείρημα» που χρησιμοποιούν οι ανά τον κόσμο θεσμικοί φορείς για να καλύψουν την ομοφοβία τους είναι η «προστασία των ανηλίκων». Τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν από την έκθεσή τους σε οποιοδήποτε κοινωνικό πρότυπο που είναι διαφορετικό από τηνετεροφυλοφιλία. Έτσι, κάθε άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείται για τους θεσμικούς ομοφοβικούς ως «επικίνδυνο» πρότυπο για τα παιδιά, χειρότερο ίσως και από την  πορνογραφία.
 
Θυμίζω ότι και στην παράσταση «Ρούσαλκα» της Λυρικής Σκηνής, όπου μέλη της Ορχήστρας αξίωσαν να αφαιρεθεί ένα επί σκηνής φιλί ανάμεσα σε δύο άνδρες, κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο που εξέφραζε τον «προβληματισμό» τους  για την έκθεση των παιδιών σε ένα τέτοιο θέαμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε πάντως διαφορετική άποψη, απευθύνοντας μάλιστα και επιστολές στον πρόεδρο της Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας, όπου επεσήμαινε ότι η παρουσίαση φιλιού ανάμεσα σε άνδρες δεν αποτελεί «ακραία σκηνή» ώστε να δικαιολογεί τέτοιου είδους επέμβαση για την προστασία των ανηλίκων. 
 
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει επιστρατεύσει κατά καιρούς διάφορες δικαιολογίες για να λογοκρίνει την παρουσίαση της ομοφυλοφιλίας στην ραδιοτηλεόραση. Στην υπόθεση της σειράς «Κλείσε τα μάτια» επέβαλε το 2003 πρόστιμο 100.000 ευρώ στο MEGA CHANNEL για κακές λέξεις που έλεγαν οι ηθοποιοί, αλλά και επειδή δύο από αυτούς αντάλλαξαν ένα φιλί. Ο σταθμός προσέβαλε την απόφαση στο ΣτΕ, το οποίο εξέδωσε την σημαντική απόφαση 3490/2006 στην οποία αναγνωρίστηκε ότι πρόκειται απλώς για την παρουσίαση μιας κοινωνικής πραγματικότητας. 
 

To 2004, το ΕΣΡ συνέχισε την ομοφοβική τακτική του, επιβάλλοντας πρόστιμο στην εκπομπή «Athens Gay and Lesbian Show» της Μαρίας Cyber, θεωρώντας την «αναμφισβητήτως» υποβαθμισμένη (απόφαση 408/2004). Ο λόγος; Διαφήμιζε ένα γκέι μπαρ και μία μάρκα προφυλακτικών. Για το ΕΣΡ, τα γκέι μπαρ και οι διαφημίσεις προφυλακτικών συνιστούν υποβάθμιση!

Το 2007, το ΕΣΡ ασχολήθηκε με την εκπομπή «Ζούγκλα», που πρόβαλε με απαξιωτικό τρόπο στοιχεία από το προφίλ στο gaydar ενός ταξίαρχου, διασύροντάς τον για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στην εκπομπή όχι επειδή εξευτέλισε έναν πολίτη λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αλλά επειδή «ενθαρρύνει τον εξευτελισµό, την κοινωνική αποµόνωση και τις δυσµενείς διακρίσεις εις βάρος προσώπων στα οποία αποδίδονται ιδιορρυθµίες» (απόφαση 241/2007 ). Για το ΕΣΡ, το να έχεις προφίλ στο gaydar συνιστά «ιδιορρυθμία»!

Το 2009 το ΕΣΡ ασχολήθηκε με την εκπομπή «Η Στιγμή της Αλήθειας» και  εστίασε σε αποσπάσματα της εκπομπής που αφορούν την ομοφυλοφιλία παικτών και επέβαλε πρόστιμο στον σταθμό για υποβάθμιση προγράμματος (απόφαση 105-2009). Στο σκεπτικό του αναπαράγει την ίδια πουριτανική και σκανδαλολογική νοοτροπία που διέπει την εκπομπή, ψέγοντάς την επειδή επιδιώκει την «αποκάλυψη των  εκτροπών του, των παρανόµων πράξεών του [παίκτη], των σκανδαλωδών περιστατικών της ζωής του και των ανοµολογήτων επιθυµιών και επιδιώξεών του µε αποτέλεσµα την αποδόµηση της προσωπικότητάς του και τον ευτελισµό του».  (βλ. και άρθρο «Η στιγμή της αλήθειας για το ΕΣΡ» στο 10%).

 
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.esr.gr, την Τρίτη 2/3/2010 καλείται το MEGA CHANNEL σε ακρόαση στο ΕΣΡ επειδή πρόβαλε την ελληνική κινηματογραφική ταινία «Straight story», μια κωμωδία αναστροφής ρόλων και παρουσίασης ενός κόσμου στον οποίο κυριαρχούν οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και η ετεροφυλοφιλία θεωρείται διαστροφή. Το ΕΣΡ καλεί τον σταθμό με το ερώτημα της «προστασίας των ανηλίκων», μια βασική αρχή του ραδιοτηλεοπτικού δικαίου που προβλέπεται και από το άρθρο 15 του Συντάγματος. 
 
Μήπως μετά από όλα αυτά τα λάθη, το ΕΣΡ είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανηλίκους ή θα γίνουμε διεθνώς περίγελως με άλλη μια ομοφοβική απόφασή του;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s