Στα όρια της κατάρρευσης η ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Τις δραματικές καθυστερήσεις στο «Ψυχαργώς» διεπίστωσαν χθες εκ νέου οι ελεγκτές της Ε.Ε.  Έθεσαν θέμα αξιοπιστίας της Ελλάδας

Οριστικά στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας, εάν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί επιτέλους ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αυτό το μήνυμα έδωσαν χθες τα στελέχη της Κομισιόν, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξουν την εφαρμογή του μνημονίου υπουργείου Υγείας – επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Βλ. Σπίντλα για την εξέλιξη του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Α», τα στελέχη της Κομισιόν προειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές ότι είναι πλέον πολύ πιθανό να περικοπεί μεγάλο μέρος από το κοινοτικό κονδύλι ύψους 400 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προϋπολογισθεί ως συνεισφορά της Ε.Ε. στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς».

Οι κοινοτικοί ελεγκτές διεπίστωσαν ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων έχουν καθυστερήσει δραματικά στη χώρα μας, σε βαθμό που παρατηρούνται ήδη φαινόμενα παλινδρόμησης σε ασυλιακές πρακτικές.

Επίσης, τα στελέχη της Κομισιόν εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν θέσει ακόμη σε εφαρμογή το μνημόνιο υπουργείου Υγείας – Βλ. Σπίντλα, αν και έχουν περάσει…εννέα μήνες από την υπογραφή του στα Χανιά της Κρήτης. Τα στελέχη του κλιμακίου έθεσαν, μάλιστα, με έμφαση θέμα αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων είναι το γεγονός ότι, στη χθεσινή συνάντηση με το κλιμάκιο της Κομισιόν, το υπουργείο Υγείας εκπροσωπήθηκε μόνο σε επίπεδο προϊσταμένου διεύθυνσης, σε αντίθεση με τα υπουργεία Παιδείας και Απασχόλησης, τα οποία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο γενικών και ειδικών γραμματέων…

Την ίδια στιγμή, λόγια προκειμένου να κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελούν οι δημόσιες δηλώσεις της Φ. Γεννηματά περί αποπληρωμής των χρεών του 2009 προς τους φορείς της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων! Η υφυπουργός Υγείας ακύρωσε αιφνιδίως την προχθεσινή συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», καθώς δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει έγγραφη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών από το οποίο να προκύπτει ότι έχει εξασφαλισθεί κονδύλιο ύψους 17 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών της κυβέρνησης προς τους φορείς της αποασυλοποίησης για το 2009…

Δίκτυο: Σε κίνδυνο το «Ψυχαργώς»

Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο «Αργώς» τονίζει μεταξύ άλλων: «Παρά τις θετικές πολιτικές πρωτοβουλίες στο θεσμικό επίπεδο της υφυπουργού Υγείας κας Φ. Γεννηματά και την εξαγγελία της στη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου 2010 ότι ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε προφορικά για την πλήρη κάλυψη των οφειλών του 2009 και για την αύξηση του ποσού για το 2010 στα 85 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση και δεν έχει καταβληθεί καμία χρηματοδότηση για το 2010 και δεν έχει καλυφθεί καμία οφειλή για το 2009, διαμορφώνοντας ένα έλλειμμα στις μονάδες Ψυχικής Υγείας άνω των 30 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, η έλλειψη κοινωνικών προτεραιοτήτων από πλευράς υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε διακοπή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και κάνει ορατό και πάλι τον κίνδυνο επιστροφής των ψυχικά πασχόντων στα ψυχιατρεία, ακυρώνοντας σειρά συμφωνιών με την Ε.Ε. και το σύνολο των δεσμεύσεων της χώρας, που έχει τεθεί σε επιτήρηση για σειρά λαθών και παραλείψεων».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s