ενημέρωση Επιτροπής της Βουλής για την Ενδοοικογενειακή Βία από το Συνήγορο του Παιδιού

Την Πέμπτη 18.2.2010 ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος ενημέρωσε την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, σχετικά με τις διαπιστώσεις και προτάσεις της Αρχής στο θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.

Στην συνεδρίαση είχαν κληθεί και παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, και εκπρόσωποι άλλων συναρμόδιων φορέων.

Ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν βία στην οικογένειά τους, δυσκολεύονται να μιλήσουν σε ενήλικες, διότι δεν υπάρχουν ειδικοί (ψυχολόγοι – κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) στα σχολεία, ενώ φοβούνται ότι αν μιλήσουν σε κάποιον εκπαιδευτικό, τα προβλήματά τους θα γίνουν γνωστά και σε άλλους, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την πραγματική προστασία τους.

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει προτείνει μεταξύ άλλων:

– Την ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία (ν.3500/06) και το πως μπορούν να ενεργούν για το συμφέρον των παιδιών.

– Την πλαισίωση των σχολείων από ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς.

– Την ενίσχυση των υπηρεσιών και κέντρων στις τοπικές κοινότητες για την συμβουλευτική και υποστήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

– Την πλαισίωση των εισαγγελέων ανηλίκων από κοινωνικές υπηρεσίες.

– Την λειτουργία οικογενειακών δικαστηρίων.

– Την δημιουργία εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας και φροντίδας για παιδιά – θύματα κακοποίησης. 

– Την ανάπτυξη του θεσμού της αναδοχής, ώστε τα παιδιά που απομακρύνονται προσωρινά ή για μεγάλο χρόνο από τις οικογένειές τους, να μπορούν να ζουν σε ένα άλλο κατάλληλο και εποπτευόμενο οικογενειακό περιβάλλον.

– Την αυστηρή απαγόρευση της δημοσιοποίησης στοιχείων που φανερώνουν την ταυτότητα των παιδιών, όταν οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας εξετάζονται από την δικαιοσύνη.

– Την προστασία των παιδιών από επανειλημμένες καταθέσεις, με μεγαλύτερη αξιοποίηση της δυνατότητας βιντεοσκόπησης των καταθέσεών τους.  

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s